Gerecht van de Europese Unie herstelt bescherming van Lego-blokjes

Samengevat. In een recente juridische strijd heeft het Gerecht van de Europese Unie een cruciale beslissing genomen die de bescherming van het ontwerp van de iconische Lego-blokje ondersteunt. Een besluit dat de grenzen van intellectuele eigendom en functioneel ontwerp opnieuw definieert.

Waarom is dit belangrijk?

Deze uitspraak belicht een fundamentele spanning tussen innovatie en imitatie in de speelgoedindustrie. Het vestigt een precedent voor hoe ontwerpelementen die functioneel zijn, toch kunnen genieten van bescherming onder het intellectuele eigendomsrecht, een sleuteloverweging voor bedrijven in de competitieve wereld van productontwerp.

In het nieuws. In 2019 oordeelde het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) dat de bescherming van het Lego-blokje ongeldig was. Omdat de kenmerken puur functioneel zouden zijn.

  • Echter, in 2021 vernietigde het Gerecht van de EU deze beslissing. Waardoor Lego opnieuw bescherming kreeg onder een specifieke uitzondering voor modulaire systemen.
  • In 2022 probeerde het Duitse Delta Sport Handelskontor deze bescherming opnieuw aan te vechten. Hun actie werd afgewezen door het Gerecht.

Zoom in. De beslissing van het Gerecht bevestigt dat een ontwerp enkel ongeldig wordt verklaard als álle kenmerken ervan uitgesloten zijn van bescherming.

  • Delta Sport Handelskontor slaagde er niet in te bewijzen dat het ontwerp van de Lego-steentje niet voldoet aan de voorwaarden van nieuwheid en individueel karakter, vereist voor de bescherming van modulaire systemen.
  • Delta Sport Handelskontor kan nog in beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie, het hoogste gerechtshof van de EU, tegen de recente uitspraak.

Zoom out. Deze zaak onderstreept de complexiteit van het intellectuele eigendomsrecht binnen de EU. Met name wat betreft de bescherming van functionele ontwerpen.

  • Het biedt een interessant perspectief op hoe rechtbanken de balans vinden tussen het stimuleren van innovatie en het voorkomen van monopolies in sectoren waar ontwerp en functionaliteit hand in hand gaan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.