Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Wallonië lijken de meeste ogen gericht op Bergen. Dé man van het moment in de Waalse politiek, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, wil er dolgraag burgemeester worden. Maar hij heeft nog werk voor de boeg.
Key takeaways
- Bouchez moest noodgedwongen de tweede plaats op zijn lijst vervangen. Hij koos opnieuw voor een opvallende vrouw.
- Toch wordt het lastig voor Bouchez om PS-burgemeester Nicolas Martin uit het zadel te krijgen. Hij moet hopen op een overwinning.
- Martin probeert de kiezers van Bouchez af te pakken door zich tegen de PS te keren en in te zetten op veiligheid.
Opgemerkt: Het ging Georges-Louis Bouchez niet voor de wind.
- Bouchez wil de sterke verkiezingsoverwinning van MR in juni vasthouden. Qua symboliek kan het tellen: de voorzitter van de Franstalige liberalen die in Bergen de PS-burgemeester Nicolas Martin kan overtreffen. De socialisten zitten al 50 jaar in het stadsbestuur. Bouchez hoopt hen eruit te wippen, zoals hij ook met de Waalse regering gedaan heeft.
- Om zijn lijst Mons en Mieux, vrij vertaald Een beter Bergen, in de schijnwerpers te zetten, wilde Bouchez ex-miss België Julie Taton op plaats twee op de lijst zetten. Taton haalde bij de verkiezingen op 9 juni een mooie score. Dat doortrekken lukte niet: Taton kreeg haar domicilie niet op orde en kon dus niet op de lijst staan. Het zorgde voor een stevige rel waar PS-voorzitter Paul Magnette zich mee kwam bemoeien.
- En dus ging Bouchez op zoek naar een vervanger die al even hard in het oog sprong. Hij kwam uit bij Nora Arras, een televisiepresentatrice. Het is overigens niet de eerste keer dat de MR-voorzitter zijn oog laat vallen op personen in de media: hij plukte Hadja Lahbib (MR) weg als journaliste bij RTL en maakte haar minister van Buitenlandse Zaken.
- Ondertussen is Nicolas Martin ook van tactiek veranderd: hij laat heel opvallend de naam ‘PS’ achter zich en trekt met de lijst ‘Liste du Bourgmestre’ naar de kiezer. Martin zegt het PS-label als hinderlijk te ervaren. De oppositie (waaronder Bouchez) verweet de PS mensen met een uitkering en andere steuntrekkenden voor te trekken. Martin hoopt met een naamsverandering van dat stigma af te raken.
“Waarom bent u zo nerveus?”
Om te volgen: Het wordt een close call voor Bouchez.
- Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 raakte de MR aan 12 zetels in Bergen, de PS aan 23. Dat volledig omgooien is het doel van Bouchez. De positie van de socialisten lijkt niet af te zwakken. In 2018 haalden CDH (nu Les Engagés), Ecolo en PTB opgeteld ook 11 zetels, wat dus wijst op een totale dominantie van de PS in Bergen. Daar lijkt verandering in te komen, maar Bouchez moet alle zeilen bijzetten.
- Want, zo merkt De Standaard op, zelfs als Georges-Louis Bouchez erin slaagt om zijn spectaculaire verkiezingsresultaat van 9 juni te herhalen, dan nog zou MR 2 zetels te kort komen om de grootste partij te worden. Dan behoudt Martin het recht om als eerste een coalitie te proberen vormen, waarbij de socialisten niet aan MR denken.
- Debatten tussen Martin en Bouchez lopen hoog op. Bouchez probeert een reactie uit te lokken met uitspraken als “Niets, u stelt helemaal niets voor aan plannen”. Martin probeert kalm te blijven, maar dat lukt hem niet altijd. Bouchez kan direct terugvuren met “Waarom bent u nu zo nerveus, meneer Martin?”.
- Martin probeert kiezers te winnen door die op de rechterflank af te pakken van MR. Hij vindt dat de PS te veel naar links opschoof. Martin stelt voor om meer politie op straat te laten patrouilleren ’s avonds. Van veiligheid maakt hij een belangrijk punt.
- Tegenover De Standaard haalt Martin uit naar ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Ze laat ons op het vlak van veiligheid volledig in de steek. Haar non-beleid in dit dossier is catastrofaal. Ik herinner me een burgemeestersbijeenkomst over veiligheid waarin Bart De Wever (N-VA) haar de mantel uitveegde, in het Frans bovendien, en hij had 100 procent gelijk”. Toch opmerkelijk, een PS’er die Bart De Wever prijst.