De Gentse startup Xeos heeft een toestel voor medische beeldvorming ontwikkeld voor het verwijderen van weefsel tijdens oncologische chirurgie. Business AM Radio spreekt met co-founder Vincent Keereman over de mogelijkheden en de voordelen van het apparaat.
Beluister het volledige interview met co-founder Vincent Keereman hier:
Operatie: Een van de meest gebruikte kankerbehandelingen is een operatie, waarbij de arts de tumor en het weefsel eromheen wegsnijdt. Het is echter enorm belangrijk dat er geen enkele kankercel in het lichaam achterblijft, aangezien het later weer zal gaan groeien met als resultaat een nieuwe tumor.
- Maar wanneer kanker op een moeilijke plek in het lichaam zit, kunnen artsen er niet altijd goed bij en is het moeilijk om te bepalen of elke kankercel is verwijderd.
- “Wat wij ontwikkeld hebben is een toestel dat in het operatiekwartier gebruikt kan worden. Veel mensen kennen kanker en de chirurgie die daarbij gepaard gaat. Het is daarbij de bedoeling dat een tumor chirurgisch wordt verwijderd”, aldus Keereman. “Echter bij een significant stuk van de operaties lukt dat niet volledig, waardoor men achteraf een heroperatie moet ondergaan”.
- “We hebben daarom een toestel ontwikkeld, dat door heel precieze beeldvormende technologie, de chirurg in staat stelt om tijdens de operatie accuraat te laten zien wat er precies is weggesneden”.
- Moleculaire beeldvorming en PET-CT-scanners zijn al jaren de standaard voor de diagnose en follow-up voor kanker. Met het toestel van Gentse startup – de XEOS AURA 10 genaamd – worden de mogelijkheden van dergelijke scanners naar de operatiekamer gehaald. Hierdoor wordt de workflow van medisch specialisten in de operatiekamer minder gehinderd, omdat het weefselmonster niet naar de afdeling radiologie of pathologie hoeft te worden vervoerd.
- Het monster kan via het AURA-systeem onmiddellijk worden bekeken, wat tijdwinst oplevert. Daarnaast wordt de operatie, en dus anesthesietijd, verkort, wat het risico op postoperatieve complicaties verkleint.
- Het apparaat verkreeg vorig jaar in maart het CE-keurmerk, wat bevestigt dat het product voldoet aan de Europese normen voor gezondheid, veiligheid en milieubescherming.
(nd)