Gemor over nieuwe Europese meerjarenbegroting

De komende jaren zullen de bijdragen van lidstaten aan de begroting van de Europese Unie fors verhogen. Vijf netto-betalers – dat zijn lidstaten die meer bijdragen aan de Europese Unie dan ze terugkrijgen in subsidies – gaan niet akkoord.

Nu de nieuwe legislatuur voor de Europese Commissie gestart is, komt ook de meerjarenbegroting van de Europese Unie op tafel. Die loopt van 2021 tot 2027 en een oplossing voor het vertrek van Groot-Brittannië is nodig. De Britten staan jaarlijks in voor 14 miljard euro, maar na 2020 stopt hun bijdrage aan de Europese begroting definitief.

Naar 1,11 procent

De Europese Unie moet de komende jaren dus op zoek naar geld. Het gewenste budget van 1.279 miljard euro betekent een verhoging van 300 miljard euro tegenover de vorige meerjarenbegroting. Dat zit zo: momenteel ligt het plafond op ruim 1 procent van het bruto binnenlands product van de 27 lidstaten. De Unie wil dat naar 1,11 procent brengen.

Alleen zien een aantal lidstaten dat absoluut niet zitten. Duitsland sloeg aan het rekenen en zou in dat scenario zijn jaarlijkse bijdrage zien verdubbelen naar 33 miljard euro in 2027. Voor Nederland zou het bedrag stijgen van 8 miljard euro tot 13 miljard euro in 2027, ofte een stijging van ruim 60 procent. Ook de andere nettobetalers – Zweden, Oostenrijk en Denemarken – protesteren.

Permanente korting op de schop

‘Als gevolg van de brexit en het voorstel om de permanente korting af te schaffen, zal de financieringslast voor Duitsland disproportioneel stijgen. Zeker in vergelijking met de andere lidstaten’, meent Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën. Die permanente korting krijgen de 5 netto-betalers omdat ze meer betalen dan landen met een vergelijkbare welvaart. De Europese Unie wil dat systeem de komende jaren afbouwen.

Met behulp van de volgende meerjarenbegroting wil de Unie zwaar investeren. Er zijn grote en nieuwe uitdagingen om aan te pakken, stelde eurocommissaris Günther Oettinger op een persconferentie eind oktober. ‘Migratie, integratie, grenscontrole, meer ontwikkelingshulp om de instroom van vluchtelingen te vermijden, cyberzekerheid’, klonk het.

De regeringsleiders van de 27 lidstaten onderhandelen in december verder over de meerjarenbegroting. Het kan nog maanden duren voor die er is.

Meer