Geld uit bijberoep beleggen

Het aantal zelfstandigen in bijberoep laat de laatste jaren een stijgende lijn zien, en deze tendens lijkt nog altijd niet gestopt te zijn. Dit heeft onder andere te maken met de geringe sociale bijdragen die door zelfstandigen betaald dienen te worden. Bovendien kan een zelfstandige in bijberoep, op het ogenblik dat het starten van een bedrijf tegenvalt, kunnen zelfstandige in bijberoep hun bijdragen zelfs helemaal terugvragen.

Voordelen van zelfstandigen in bijberoep

Wanneer je als zelfstandige in bijberoep gaat starten, dan kun je profiteren van een aantal voordelen, zoals:

  • je hoeft slechts weinig sociale bijdragen te betalen in vergelijking tot een zelfstandige in hoofdberoep,
  • een zelfstandige in bijberoep die in het eerste jaar weinig verdient, kan, in tegenstelling tot een zelfstandige in hoofdberoep, de terugbetaling van sociale bijdragen vragen via het sociaal verzekeringsfonds.

Geld uit bijberoep beleggen

Op het moment dat je zaken goed lopen, kun je ervoor kiezen om het geld dat je als zelfstandige uit een bijberoep hebt verdiend, beleggen. Uiteraard neem je in dit geval een zeker financieel risico, maar daar staat wel tegenover dat je ook een behoorlijk hoog rendement kunt behalen.

Natuurlijk zul je er altijd wel voor moeten waken dat je onderneming niet de dupe wordt van beleggingen die je doet met het geld uit je bijberoep. Voordat je met beleggen begint dien je je dan ook goed te laten voorlichten door experts op het gebied van beleggen en andere financiële zaken. Samen met deze deskundige kun je bovendien bepalen hoe groot het risico is dat je eventueel wilt lopen. Ook zul je moeten bepalen hoe je eventuele verliezen op gaat vangen indien deze onverhoopt ontstaan. Beleggen betekent immers altijd het nemen van een financieel risico. Wanneer dit geld afkomstig is uit je bijberoep dan kan een verlies dus ook doorwerken in de onderneming met alle vervelende gevolgen van dien.

Voldoende reserves

In de regel zal het alleen verstandig zijn om te beleggen met geld uit een bijberoep als je over voldoende financiële reserves beschikt om een eventueel verlies mee op te vangen. Doe je dit namelijk niet dan loopt dikwijls ook je bedrijf een aanzienlijk financieel risico. Door, voordat je gaat beleggen, een goede risicoanalyse te (laten) maken, kun je je echter behoorlijk goed indekken tegen eventuele verliezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20