De jongeren kijken niet door een roze bril naar hun toekomst, althans wat hun pensioen betreft. Ze hebben zich erbij neergelegd dat ze langer zullen moeten werken dan de huidige wettelijke pensioenleeftijd. Voorts vrezen ze een laag of geen wettelijk pensioen te zullen krijgen.
Geen wettelijk pensioen en blijven werken na hun 67ste verjaardag: dit is wat jongeren verwachten voor hun toekomst

Waarom is dit belangrijk?
Het is duidelijk dat jongeren zich steeds meer zorgen maken over hun financiële zekerheid op de lange termijn. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de levensverwachting voortdurend toeneemt, wat steeds meer problemen oplevert voor de financiering van pensioenen.In het nieuws: Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) heeft een studie over de toekomstverwachtingen van jongeren gepubliceerd.
- 7 van de 10 ondervraagde jongeren denken dat ze zullen moeten werken tot na hun 67ste verjaardag. 67 jaar is vanaf 2030 de wettelijke pensioenleeftijd is in ons land.
- Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de steeds hogere levensverwachting van de bevolking.
- Terwijl in 2022 een op de vier jongeren het logisch vond om langer te moeten werken, is dat nu 32 procent.
- Bijna de helft van de jongeren (48 procent) gelooft niet de dat wettelijke pensioenen nog steeds door de staat gefinancierd zullen worden als zij met pensioen gaan.
- Gevolg: 46 procent van de respondenten geeft aan dat ze op dit moment sparen voor hun pensioen of overwegen om dat te doen.
Opgemerkt: Er is een klein verschil tussen jongeren en werkgevers over de verantwoordelijkheid voor het garanderen van pensioenen. Terwijl 58 procent van de jongeren denkt dat het aan de overheid is om een pensioen te garanderen, denkt 79 procent van de werkgevers dat dat zo moet zijn.
“Deze cijfers laten zien dat jongeren zich zorgen maken over de toekomst en hun toekomstige pensioen. Het is vooral interessant om te zien dat ze zich bewust zijn van de problematiek en dat ze zich voorbereiden, bijvoorbeeld door te sparen voor hun pensioen en door zich te interesseren voor de specifieke werking van de arbeidsmarkt”,
Pieter Timmermans, CEO van het VBO
Beperkte werkloosheidsuitkeringen
Wat werkloosheidsuitkeringen betreft, zijn jongeren het eens met werkgevers dat deze beperkt moeten worden tot twee jaar.
- 3 op de 5 jongeren vinden dat werklozen maximaal twee jaar een uitkering mogen krijgen.
- 4 op de 5 werkgevers delen die mening.
- “Het VBO is altijd voorstander geweest van het beperken van werkloosheidsuitkeringen in de tijd om jongere generaties een systeem te garanderen dat niet alleen financieel haalbaar, maar ook eerlijk is”, aldus Timmermans.

Werkomstandigheden
Jongeren en werkgevers hebben echter niet dezelfde kijk op loon en arbeidsomstandigheden.
- 44 procent van de jongeren vindt dat ze tijdens hun opleiding onvoldoende zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit staat tegenover 82 procent van de werkgevers, die dus een slecht beeld hebben van jongeren wanneer ze de arbeidsmarkt betreden.
- Werkgevers (68 procent) denken dat jongeren een resultaatgerichte beloning verwachten, terwijl slechts 27 procent van de jongeren dat doet. Integendeel, jongeren denken eerder aan automatische progressie met anciënniteit (48 procent van de respondenten).
Opgemerkt: Voor 65 procent van de jongeren is “ondernemerschap” een essentiële vaardigheid op de werkplek. Het zal geen verbazing wekken dat dit cijfer voor werkgevers stijgt tot 78 procent.

(ns/cv)