Terwijl de overheid in september probleemloos bijna 22 miljard euro kon ophalen met de eenjarige staatsbon, zal die deze keer slechts een fractie van dat bedrag in handen krijgen. Toegegeven, het is de bedoeling om met de huidige uitgifte de staatskas met maximaal 6 miljard euro te spijzen, maar de kans lijkt klein dat die bovengrens gehaald wordt.
Context: Momenteel kan je intekenen op twee staatsbons, één van 1 jaar en één van 3 jaar. Inschrijven kan nog tot 1 maart, of tot 29 februari voor rechtstreekse inschrijvingen via het Grootboek.
- De driejarige versie brengt netto 1,75 procent in het laatje, na betaling van de roerende voorheffing (30 procent).
- Wie zijn geld voor één jaar toevertrouwt aan de overheid ontvangt een nettorente van 2,1 procent.
- De regeringspartijen hebben na lang onderhandelen beslist om, in tegenstelling tot september, de roerende voorheffing niet te verlagen tot 15 procent. Indien dat gunsttarief van toepassing was, zou het nettorendement uitkomen op 2,55 procent.
- De eenjarige staatsbon brengt overigens minder geld in het laatje dan in september. Toen kregen de Belgische spaarders een coupon van 2,81 procent netto.
In het nieuws: Door het lagere rendement staan er minder Belgen te springen om een deel van hun spaarcenten te beleggen in de overheidsobligaties.
- Het Agentschap van de Schuld meldt dat er tijdens de eerste drie dagen van de uitgifte 338 miljoen euro werd opgehaald. De meeste kopers kiezen tot nu toe voor de staatsbon op één jaar.
- Het gaat om meer dan een verdubbeling ten opzichte van de eerste dag, maar wel slechts een fractie van de uitgifte van de vorige eenjarige staatsbon in september.
- Toen stond er na drie dagen al 12,24 miljard euro op de teller. Op het einde van de rit hadden de Belgen in totaal 21,9 miljard euro toevertrouwd aan de staat.
Lucratievere alternatieven voor de staatsbon
Details: Door de eerder bescheiden nettorendementen van de staatsbons zijn er deze keer rendabelere bancaire spaarproducten.
- Zo telt ons land veertien spaarrekeningen met een hogere rente dan de eenjarige staatsbon.
- De Ritme-Spaarrekening van VDK Bank heeft met 3,15 procent de hoogste spaarrente. Via die formule kan je maximaal 500 euro per maand sparen.
- Ter herinnering: Bij de uitgifte in september was de eenjarige staatsbon rendabeler dan eender welk spaarboekje.
- Intussen hebben verschillende banken ook de rente op de eenjarige termijnrekeningen (tijdelijk) opgetrokken. In totaal zijn er vier formules die rendabeler zijn dan de staatsbon met dezelfde looptijd.
- Binnen deze categorie doet geen enkele termijnrekening het beter dan die van Santander Consumer Bank en Izola Bank. Die formules geven de spaarders een spaarvergoeding van netto 2,345 procent.
- Er zijn ook betere alternatieven voor wie zijn geld drie jaar lang kan missen. Ons land telt intussen negen termijnrekeningen die lucratiever zijn dan de staatsbon met dezelfde looptijd.
- Saver+ van Izola Bank brengt het meeste op. Die driejarige termijnrekening gaat gepaard met een rente van 2,45 procent netto.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.