De Nationale Bank van België (NBB) heeft maandag haar prognose voor de komende jaren gedeeld. De monetaire instelling waarschuwde dat er volgend jaar geen ruimte is voor een loonopslag bovenop de automatische indexering. Wat mogen we verwachten?
Geen ruimte voor extra loonopslag in 2024: wat betekent dat juist?

Waarom is dit belangrijk?
De federale regering heeft in 1996, onder leiding van de toenmalige premier Jean-Luc Dehaene, de zogenaamde loonwet geïntroduceerd. Die moet voorkomen dat de lonen in ons land sneller stijgen dan in de buurlanden. Als dat toch gebeurt, moet er een correctie komen om het verschil met het buitenland weg te werken. Dat betekent dus dat er dan even geen ruimte is voor extra loonopslag.In het nieuws: Volgens de nieuwe vooruitzichten van de NBB is er in 2024 geen ruimte voor een stijging van de reële lonen bovenop de index.
- Door de automatische loonindexering zijn de lonen in ons land de voorbije jaren sneller gestegen dan die in Duitsland, Nederland en Frankrijk. De Belgische uurloonkost is in 2022 en 2023 met 4 procentpunt toegenomen in vergelijking met die landen.
- De loonwet laat daarom niet toe dat de reële lonen dit en de twee jaar daarna zullen stijgen bovenop de index.
- Het voorbije jaar was er ook al geen sprake van een extra loonopslag.
- Maar: Bovenop de index is er wel ruimte voor bedrijven die goed boerden om een koopkrachtpremie toe te kennen.
Opgelet: Het gaat hier om een prognose van de NBB.
- Het is uiteindelijk aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) om die loonnorm te berekenen. Daarna bepalen de vakbonden, werkgevers en regering of er ruimte is voor extra loon, en hoeveel dat extraatje eventueel kan bedragen.
Geen extra loonopslag, maar toch een hoger loon
Details: Dankzij de automatische loonindexering zullen de lonen in 2024 toch stijgen.
- Het Federaal Planbureau verwacht dat de spilindex volgend jaar twee keer wordt overschreden.
- Spilindex zou bereikt worden in maart 2024. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in april 2024 en de wedden van het overheidspersoneel in mei 2024 met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.
- De volgende spilindex zou bereikt worden in oktober 2024. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in november 2024 en de wedden van het overheidspersoneel in december 2024 opnieuw met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.
- Ook de lonen in de privésector zullen daardoor stijgen. Wanneer en hoe dat gebeurt, is afhankelijk van het paritair comité waartoe je behoort.
- Opgelet: In sommige paritair comités, waaronder PC200 (bedienden), worden de lonen één keer per jaar aangepast aan de stijgende levensduurte en dat bij de start van het nieuwe jaar. De bedienden uit PC200 krijgen in januari dus een compensatie voor de prijsstijgingen in 2023. Ze hebben zicht op een verhoging met 1,5 procent. Bij de start van 2025 zullen de indexeringen van 2024 worden toegepast.
Meer weten over de veranderingen in 2024? Lees dan ook deze stukken:
- Energiefactuur volgend jaar duurder door stijgende distributienettarieven
- Verschillende subsidies voor zonnepanelen verdwijnen volgend jaar: wat moet je weten?
- Ziek tijdens de vakantie? Vanaf volgend jaar tellen die dagen niet meer mee als vakantiedagen
- Vanaf volgend jaar kan je je verzekering op elk moment stopzetten