De Nationale Bank van België (NBB) heeft maandag haar prognose voor de komende jaren gedeeld. De monetaire instelling waarschuwde dat er volgend jaar geen ruimte is voor een loonopslag bovenop de automatische indexering. Wat mogen we verwachten?
Geen ruimte voor extra loonopslag in 2024: wat betekent dat juist?
Waarom is dit belangrijk?
De federale regering heeft in 1996, onder leiding van de toenmalige premier Jean-Luc Dehaene, de zogenaamde loonwet geïntroduceerd. Die moet voorkomen dat de lonen in ons land sneller stijgen dan in de buurlanden. Als dat toch gebeurt, moet er een correctie komen om het verschil met het buitenland weg te werken. Dat betekent dus dat er dan even geen ruimte is voor extra loonopslag.In het nieuws: Volgens de nieuwe vooruitzichten van de NBB is er in 2024 geen ruimte voor een stijging van de reële lonen bovenop de index.
- Door de automatische loonindexering zijn de lonen in ons land de voorbije jaren sneller gestegen dan die in Duitsland, Nederland en Frankrijk. De Belgische uurloonkost is in 2022 en 2023 met 4 procentpunt toegenomen in vergelijking met die landen.
- De loonwet laat daarom niet toe dat de reële lonen dit en de twee jaar daarna zullen stijgen boven
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.