Geen prettige dag voor Wouter Beke en zijn contact tracing

Er komt een “uitgebreid onderzoek” naar de werking van de contact tracing. Onder meer het Rekenhof zal, na vraag van de oppositie, ingeschakeld worden. Want uit verschillende bronnen bleek dat daar sprake was van grove fraude en misbruik van overheidsgeld.

  • In het Vlaams Parlement moest bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een spervuur van vragen trotseren, ook uit zijn eigen meerderheid.
  • “Nu hebben we als parlement een belangrijke taak. We moeten een antwoord vinden op de cruciale vraag: wie wist wat wanneer?”, zo toonde N-VA-parlementslid Lorin Parys zich scherp voor Beke.
  • Die bouwde zijn verdediging op rond het feit dat de Vlaamse regering en administratie niet konden weten dat er botweg fraude werd gepleegd. “Zij hebben prestatiecijfers gemanipuleerd en pleegden bedrog. Kunnen we dat alstublieft niet vergeten?”, zo stelde Beke.
  • Maar de oppositie nam er geen vrede mee: zij hadden het afgelopen anderhalf jaar net iets te veel de minister erop gewezen dat het fout liep met die contact tracing. Ze drongen aan, allen, op een onderzoek door het Rekenhof. Dat komt er nu pas, nadat Het Laatste Nieuws de zaak van fraude naar buiten bracht. “Minister Beke, u ondergaat deze crisis. U faalt. En dat keer op keer”, zo was Jeremie Vaneeckhout (Groen) bijzonder scherp. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20