Geen hogere spaarrentes, maar sommige banken counteren de nieuwe staatsbons op een andere manier

In tegenstelling tot de uitgifte in september wil de regering met de nieuwe staatsbons niet de concurrentie aangaan met de spaarboekjes. Toch beweegt er wat bij de banken.

Waarom is dit belangrijk?

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft eerder deze week de rentes bekendgemaakt. Zoals verwacht, zal de vijfjarige staatsbon netto 1,82 procent in het laatje brengen, en de achtjarige variant 2,03 procent. Dat zijn eerder bescheiden tarieven, maar blijkbaar zijn die hoog genoeg om een reactie uit te lokken bij sommige banken.

Context: Net wanneer de intekenperiode van de nieuwe staatsbons loopt (30 tot en met 8 december) loopt, trekken tal van financiële instellingen, waaronder drie van de vier grootbanken, de spaarrente op. In sommige gevallen rondt die de kaap van 3 procent. Dat zijn tarieven die we in jaren niet meer hebben gezien.

  • Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, zal ongetwijfeld tevreden zijn met de aankomende tariefwijzigingen. De lage spaarrentes waren de reden waarom hij in sept
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer