Belgische virusonderzoekers luiden alarmbel: ‘Data over coronavirus moeten vrij raadpleegbaar zijn’

Er gaan steeds meer stemmen op om de gegevens over de evolutie van het nieuwe coronavirus in België in open data ter beschikking te stellen. Op die manier kunnen wetenschappers er dan mee aan de slag gaan.

Het begon met een oproep van Marius Gilbert (ULB) op Twitter. ‘De wetenschappelijke wereld heeft momenteel geen toegang tot de ruwe gegevens over Covid-19. Het is een groot probleem, dat tot vertraging kan leiden bij het vinden van een oplossing voor deze epidemie. We moeten dringend overschakelen op open data, zoals Italië en Frankrijk dat al doen’, schreef hij.

Even later sloot ook Emmanuel André, viroloog en interfederaal woordvoerder voor de pandemie, zich aan bij het idee. ‘Als wetenschapper sta ik volledig achter dit verzoek om de pool met epidemiologische gegevens te verbreden. Universiteiten en private partners moeten over de noodzakelijke bronnen beschikken’, reageerde hij op Twitter.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verwees door naar Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Daar kwam nog geen reactie. Vanuit politieke hoek wel, want Ecolo ziet eveneens brood in het voorstel. ‘We vragen minister De Block om alle ingezamelde gegevens onmiddellijk en systematisch ter beschikking te stellen aan de wetenschappelijke wereld’, stelde Kamerlid Zakia Khattabi.

Meer