Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische virusonderzoekers luiden alarmbel: ‘Data over coronavirus moeten vrij raadpleegbaar zijn’

Logo Business AM
Coronacrisis

25/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Isopix

Er gaan steeds meer stemmen op om de gegevens over de evolutie van het nieuwe coronavirus in België in open data ter beschikking te stellen. Op die manier kunnen wetenschappers er dan mee aan de slag gaan.

Het begon met een oproep van Marius Gilbert (ULB) op Twitter. ‘De wetenschappelijke wereld heeft momenteel geen toegang tot de ruwe gegevens over Covid-19. Het is een groot probleem, dat tot vertraging kan leiden bij het vinden van een oplossing voor deze epidemie. We moeten dringend overschakelen op open data, zoals Italië en Frankrijk dat al doen’, schreef hij.

Even later sloot ook Emmanuel André, viroloog en interfederaal woordvoerder voor de pandemie, zich aan bij het idee. ‘Als wetenschapper sta ik volledig achter dit verzoek om de pool met epidemiologische gegevens te verbreden. Universiteiten en private partners moeten over de noodzakelijke bronnen beschikken’, reageerde hij op Twitter.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verwees door naar Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Daar kwam nog geen reactie. Vanuit politieke hoek wel, want Ecolo ziet eveneens brood in het voorstel. ‘We vragen minister De Block om alle ingezamelde gegevens onmiddellijk en systematisch ter beschikking te stellen aan de wetenschappelijke wereld’, stelde Kamerlid Zakia Khattabi.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton