Gebuisde presidentskandidaat Pécresse kijkt tegen 5 miljoen euro schulden aan

Bovenop de politieke uppercut moet Valérie Pécresse, die in de Franse presidentsverkiezingen ondermaats scoorde voor Les Républicains (LR), de komende weken bij het grote publiek bedelen om 7 miljoen euro campagnekosten af te betalen, waaronder 5 miljoen euro die ze persoonlijk geleend heeft.

Dat maakte Pécresse maandagmiddag zelf bekend. Omdat ze onverwacht onder de kaap van 5 procent bleef – ze haalde amper 4,8 procent van de stemmen – heeft haar partij geen recht op een automatische terugbetaling door de overheid. En dus staat er 7 miljoen euro aan schulden open, waarvan liefst 5 miljoen euro op haar eigen naam. Pécresse noemde financiële situatie van haar aflopende campagne “kritiek”.

Existentiële crisis

“Ik doe een nationale oproep tot giften aan allen die mij hun stem hebben gegeven, aan allen die onze overtuigingen delen maar die de voorkeur hebben gegeven aan de nuttige stem, en tenslotte aan alle Fransen die gehecht zijn aan het politiek pluralisme. Het voortbestaan van Les Républicains en verder dat van republikeins rechts hangt ervan af.”

Een gift is fiscaal aftrekbaar, zo valt te lezen op haar website.

Het voortbestaan van LR wordt ook bedreigd door inhoudelijke tegenstellingen binnen de partij, die zwabbert tussen een centrumrechts en een forsere rechtse koers. Nog voor Pécresse had opgeroepen voor Emmanuel Macron te stemmen in de tweede ronde, verklaarde Eric Ciotti, die voorman van de rechtervleugel, dat hij dat zeker niet ging doen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20