De ecocheque wint aan populariteit bij de Belgen. Dat extralegaal voordeel kan dan ook voor veel meer zaken gebruikt worden dan vroeger. Eén werknemer op vier gebruikt ecocheques voor alledaagse boodschappen terwijl die vroeger voornamelijk dienden voor grotere aankopen, leert een studie van Listen in opdracht van VIA, de overkoepelende organisatie van uitgevers van ecocheques en maaltijdcheques.
Een op de twee werknemers in ons land ontvangt ecocheques. Dat extralegaal voordeel bedraagt maximaal 250 euro per jaar. Vroeger werden dergelijke cheques voornamelijk gebruikt om grootschalige aankopen mee te doen, zoals elektronica. Maar een onderzoek van VIA toont nu aan dat almaar meer mensen een beroep doen op dat extralegaal voordeel voor dagdagelijkse aankopen.
Gewijzigd gebruik
De organisatie merkt op dat het gebruik fors is gewijzigd in vergelijking met 2019. “De volledige digitalisering van de ecocheques, de uitbreiding van de lijst van producten en diensten die men met ecocheques kan kopen en het gebruiksgemak van de cheques zorgen voor een stijging in het dagelijkse gebruik ervan”, klinkt het.
Uit de studie blijkt ook dat de cheques meer en meer gebruikt worden in de voedingssector. Het gaat dan voornamelijk om werknemers en mensen met een laag inkomen die voor hun huishoudbudget op deze extra groene koopkracht rekenen.
Sven Marinus, voorzitter van VIA, merkt op dat ecocheques voor de helft van de Belgen deel uitmaken van het jaarlijkse huishoudbudget. “We merken dat deze groene koopkracht ook deel wordt van het dagelijkse leven van de Belgen en 46 procent van hen de kans geeft om noodzakelijke aankopen te doen waarvoor ze anders het budget niet hebben”, verduidelijkt hij.
Biologische voeding
Net omdat we de ecocheques meer en meer gebruiken voor noodzakelijke uitgaven, spenderen we die aan andere producten in vergelijking met vroeger. In vergelijking met 2019 kopen we meer biologische voeding en doe-het-zelf-materiaal met die cheques. Tuinmateriaal blijft de populairste aankoop met het extralegaal voordeel, gevolgd door ledverlichting en huishoudapparaten.
“De ecocheques hebben op twee manieren een positieve impact: ze zijn enkel bruikbaar in België waardoor ze de lokale economie steunen én maken onze werknemers milieubewuster”, aldus Marinus.
Tot slot toont het onderzoek aan dat 70 procent van de respondenten voorstander is om de limiet van 250 euro te verhogen. Voornamelijk jongeren pleiten daarvoor.
(lb)