Geautomatiseerde vertalingen doen verkopen op eBay met 10% stijgen

Het gebruik van artificiële intelligentie heeft online retailer eBay de kans geboden zijn verkoop gevoelig op te drijven. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Washington University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De studie bevestigt volgens de onderzoekers dat innovaties zoals artificiële intelligentie wel degelijk de productiviteit ten goede komen.

Vijf jaar geleden introduceerde eBay op zijn platform een vertaaldienst met artificiële intelligentie voor de verkoop van producten tussen de Verenigde Staten en de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika. De implementering van de kunstmatige intelligentie verhoogde de omzet van de Amerikaanse verkopers in de Spaanssprekende landen met 10,9 procent.

Taalbarrières

“Hieruit kan men afleiden dat artificiële intelligentie kopers en verkopers kan helpen om taalbarrières te passeren,” zeggen de onderzoekers. “Ook voordien bood eBay aan zijn gebruikers nochtans een automatische vertaling aan. De toevoeging van de kunstmatige intelligentie bleek de accuraatheid van de service substantieel te versterken.”

Ook bij de introductie van de technologie op vertaaldiensten voor platformen in de Russische, Italiaanse en Franse taal bleek een positief resultaat. De geboekte voordelen kunnen volgens de onderzoekers vergeleken worden met een reductie van 26 procent in de fysieke afstand tussen de verkoper en koper.

“De conclusies van de studie tonen aan dat taalbarrières een belangrijke hinder voor grensoverschrijdend verkopen kunnen zijn,” benadrukt onderzoeksleider Erik Brynjolfsson, expert productiviteit aan het Massachusetts Institute of Technology. “De aanpak van dergelijke problemen vormt voor de sector dan ook een prioriteit. Bovendien kan met hieruit besluiten dat een verbetering van de automatische vertalingen de wereld van eBay een grotere connectiviteit bezorgt.”

Pessimisten

De onderzoekers wijzen erop dat dergelijke innovaties op de handel een sterke invloed kunnen hebben. “Vaak moet men daarbij vaststellen dat de introductie van nieuwe concepten organisatorisch of technologisch een belangrijke uitdaging vormen,” verduidelijken ze.

“Veel bedrijven hebben de voorbije jaren in machine learning en artificiële intelligentie geïnvesteerd. De introductie van deze nieuwe technologieën bood grote verwachtingen op het gebied van efficiëntie-verbeteringen.”

“Tegelijkertijd bleek het in realiteit echter vaak bijzonder moeilijk om de beloofde arbeidsproductiviteit en economische activiteit te registreren. Dat lokte bij een aantal technologie-pessimisten dan ook de bemerking uit dat artificiële intelligentie de productiviteit weinig baten opleverde.”

“Deze nieuwe studie toont echter dat significante meerwaarden kunnen worden gemeld wanneer de innovatie daadwerkelijk is geïmplementeerd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20