Gasfactuur klimt boven 1.600 euro per jaar

De energiefactuur van de gezinnen gaat steil omhoog. Een doorsnee gezin in België moet op 1.000 euro per jaar rekenen voor elektriciteit en ruim 1.600 euro per jaar voor aardgas.

De hoge prijs voor CO2-emissierechten in combinatie met dure grondstoffen en lage voorraden zorgt er voor dat elektriciteit en aardgas momenteel peperduur zijn op de internationale markten.

Dat blijkt ook uit de aanbiedingen van de energieleveranciers. De federale energieregulator Creg becijferde op basis van de representatieve tarieven in augustus dat een Belgisch gezin met een modaal elektriciteitsverbruik gemiddeld aan een jaarfactuur van 1.014 euro zit. Voor Vlaanderen gaat het zelfs om een gemiddelde jaarfactuur van 1.041 euro. Ter vergelijking: in 2019, dus pre-corona, was dat zo’n 891 euro.

De gezinnen met een variabel contract mogen zich dus aan een hoge eindafrekening verwachten. De gezinnen met een vast contract zitten nog even goed, omdat de afgesproken tarieven vrijwel zeker lager liggen dan de huidige prijzen. Maar ook zij zullen wellicht hogere tarieven zien bij de hernieuwing van hun contract.

bron: Creg

Voor aardgas komen de gemiddelde aanbiedingen van de leveranciers voor augustus neer op een jaarfactuur van 1.609 euro, en dit voor een modaal Belgisch gezin. Voor Vlaanderen gaat het om 1.488 euro. Twee jaar geleden betaalde een modaal gezin jaarlijks 1.031 euro aan aardgas.

Het is van december 2018 geleden dat gezinnen in Vlaanderen gemiddeld meer dan 1.000 euro per jaar dienden te betalen voor elektriciteit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Voor aardgas gaat het om de hoogste prijzen in Vlaanderen sinds 2012.

Lees ook: Zware energiefactuur dreigt voor gezinnen met variabele contracten

Meer