Game over voor minderjarige Chinese gamers

China pakt gameverslaving bij jongeren aan door hen beperkingen op te leggen. Op weekdagen mogen ze maar 90 minuten per dag gamen, ’s nachts gamen wordt helemaal verboden.

De Chinese overheid gaat het online gamen bij minderjarigen aan banden leggen. Dat meldt The New York Times. Tijdens het weekend en op vakantiedagen mogen ze maximaal drie uur per dag spelen. Ook de in-game aankopen worden beperkt: Afhankelijk van hun leeftijd mogen jonge gamers tussen 25 en 50 euro per maand uitgeven tijdens het spelen.

In een persbericht dat de overheid dinsdag verspreidde, staat dat de regels worden ingevoerd om de groeiende gameverslaving bij Chinese jongeren aan te pakken. Dat zou namelijk invloed hebben op hun fysieke en geestelijke gezondheid, alsook op hun normaal leer- en leefpatroon.

Dodelijke verslaving

Toen de Wereldgezondheidsorganisatie gameverslaving vorig jaar als een mentale aandoening erkende werd China (en Korea) als voorbeeld aangehaald. De boom van de online gamingindustrie van de voorbije jaren ging er gepaard met een epidemie van problematisch gamegebruik.

In die mate dat radeloze ouders hun verslaafde kinderen naar strenge behandelingscentra stuurden. Die zogenaamde ‘bootcamps’ zijn populair in China ondanks de controverse die er rond heerst. Lijfstraffen en elektroshocktherapie behoren tot de behandelingsmethoden. In 2017 haalden die kampen het wereldnieuws toen een tiener stierf in een behandelingscentrum voor internetverslaving dat zonder licentie opereerde.

Handhaving

De aanpak houdt in dat Chinese gamers zich onder hun echte naam moeten registreren als ze online spelen. Het toezicht op de naleving van de regels gebeurt door de gamebedrijven. Zij moeten in de gaten houden dat jongeren de opgelegde gametijd niet overschrijden en niet te veel geld uitgeven. Bij nalatigheid kan de licentie van de game worden ingetrokken, waardoor het bedrijf niet meer op de Chinese markt kan opereren.

Volgens The New York Times kunnen kinderen de beperkingen omzeilen door de naam van één van hun ouders te gebruiken. Ook offline games vallen tot nog toe niet te controleren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20