Google lanceert gaming in de cloud via Stadia

Met Stadia wil Google de console bannen door een soort Netflix voor games.

Op 19 november komt Google Stadia uit, dat is een abonnementsdienst voor games. De spelletjes kunnen volledig gestreamd worden, op hoge kwaliteit. Daarmee vervalt de nood om voor gaming ook een dure console of spelcomputer aan te schaffen.

Bandbreedte

Stadia belooft computergames zoals u die gewoon bent op Xbox, PlayStation of Wii. Tegelijk zou het comfort van spelen op het grote scherm, niet wegvallen. Google Stadia zou namelijk ook te spelen zijn op alle apparaten die u met het internet kan verbinden. Computer, tablet, smartphone of televisie via Chromecast. De enige voorwaarde is voldoende bandbreedte.

Dat de spelletjes haalbaar zullen zijn op elk platform, zou moeten kloppen. Tenminste, als Alphabet, het moederbedrijf van Google, niet in het eigen been wil schieten. De Chromebook, de laptop die volledig functioneert binnen het ecosysteem van Alphabet, zou namelijk probleemloos Stadia kunnen streamen. Chromebook is geen sterke computer en heeft notoir weinig geheugen. Met Stadia wordt hij meteen een valabel alternatief voor een gamingcomputer.

Dat is meteen de bedoeling van Stadia: Sony en Nintendo het vuur aan de schenen leggen. Daarvoor moet Stadia ook scherp geprijsd worden, de Netflix-formule zeg maar. Dat lijkt Google ook waar te maken.

Prijs

Een starterspakket, te krijgen vanaf vandaag, krijgt u voor 129 euro. Daarvoor krijgt u een Chromecast Ultra om mee naar tv te streaen, drie maanden abonnement en een controller. Een Stadia Pro-abonnement zal 9,99 euro per maand kosten. Niet alle games zitten in het abonnement.

Opmerkelijk, net zoals Spotify zal Stadia binnen een jaar wellicht gratis te krijgen zijn. Dan streamt u de spelletjes binnen het abonnement aan een lagere kwaliteit, maar betaalt u geen abonnementskost.

Het aanbod van Google Stadia kan u hier vinden. Een titel springt eruit: de langverwachte Baldur’s Gate 3 zal op Stadia verschijnen. Dat spel is van Belgische makelij. Baldur’s Gate 3 is namelijk gemaakt door de Gentse softwareontwikkelaar Larian Studios.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20