Stapt de G7 mee in technologische handelsoorlog tegen China?

Stapt de G7 mee in technologische handelsoorlog tegen China?
Japans premier Fumio Kishida – David Mareuil/Getty Images

De handelsministers van de G7 willen meer exportcontroles invoeren voor geavanceerde technologieën. Ze vrezen dat landen als China die zouden misbruiken voor militaire doeleinden.

Waarom is dit belangrijk?

De G7 – een groep bestaande uit de economisch sterkste democratieën – bepaalt hoe de leden zullen samenwerken en maken daarmee een impact op de globale economie. China, de tweede grootste economie ter wereld, wordt door het Westen met zijn assertieve opkomst als een dreiging gezien. Vooral de Verenigde Staten proberen nu om China wat in te dammen met een techoorlog. Het lijkt erop dat Japan – dat dit jaar de G7 leidt – de VS daarin volgt en ook inzet op exportrestricties, wat de spanningen in Oost-Azië kan doen toenemen en mogelijk voelbaar wordt in de globale toeleveringsketens.

De essentie: Exportcontroles moeten een belangrijk instrument zijn om ervoor te zorgen dat landen als China geen geavanceerde technologieën misbruiken.

  • De handelsministers denken dan vooral aan militaire doeleinden of andere toepassingen die leiden tot globale of regionale zorgwekkende situaties en nadelig zijn voor de nationale veiligheid.
    • De VS leidt zo bijvoorbeeld al inspanningen om ervoor te zorgen dat China een beperkte toegang heeft tot moderne microchips die in militaire apparatuur gebruikt kan worden.
  • De restricties op export moeten ervoor zorgen dat de G7-leden een betere greep hebben op de snelle technologische ontwikkelingen. Dat schrijft The Japan Times.
    • Ook rijst de volgende vraag: Is dit een strategische zet nu blijkt dat het aandeel van de G7 in de globale BBP slinkt? Recent bleek zelfs dat de BRICS-landen de G7 overklasten.
  • Belangrijk ook is om stevigere toeleveringsketens op te zetten. Tijdens de coronapandemie – en nu China zich assertiever durft op te stellen – bleek hoe kwetsbaar die zijn. De G7-leden zien ook een grotere rol weggelegd voor ontwikkelende economieën binnen die ketens als leveranciers en producenten.
  • Van 19 tot 21 mei zal de G7-top plaatsvinden in Hiroshima. De discussies op ministerieel niveau dienen ter voorbereiding van wat daar zal vastgelegd worden.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.