De 20 grootste economieën ter wereld (G20) zijn overeengekomen om samen te werken om ervoor te zorgen dat zeer vermogende particulieren effectief worden belast, zoals aangekondigd in een gepubliceerde verklaring.
Volgens de verklaring zal de G20 proberen samen te werken om ervoor te zorgen dat zeer vermogende particulieren effectief worden belast. Deze samenwerking kan bestaan uit het uitwisselen van beste praktijken, het aanmoedigen van debatten over belastingprincipes en het bedenken van antimisbruikmechanismen, waaronder het aanpakken van potentieel schadelijke belastingpraktijken.
Braziliës “miljonairsbelasting”-voorstel
De verklaring is een prioriteit voor Brazilië, dat dit jaar de besprekingen van de G20 voorzit. De Braziliaanse minister van Financiën Fernando Haddad heeft een vermogensbelasting van 2 procent voorgesteld op vermogens van meer dan 1 miljard dollar. Dit zou naar schatting jaarlijks tot 250 miljard dollar aan inkomsten kunnen opleveren van 3.000 individuen.
Hoewel sommige landen het akkoord steunen, hebben andere opgemerkt dat de implementatie een uitdaging zal zijn. Europees Economisch Commissaris Paolo Gentiloni zei: “We weten allemaal dat we aan een proces beginnen dat zeer, zeer uitdagend is. De eerste stap zal zijn om te werken aan de uitwisseling van informatie tussen verschillende landen. Dat is iets wat we de komende maanden en jaren zullen bespreken.”
Gericht op ’s werelds rijksten, zoals Elon Musk
De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, juichte de geest van de discussies over de verklaring toe, maar was op haar hoede voor een nieuw wereldwijd belastingbeleid, waarbij ze opmerkte dat de Amerikaanse president Joe Biden verschillende beleidsmaatregelen in die richting had voorgesteld, waaronder een “miljonairsbelasting”. Ze zei: “We denken … dat het voor de meeste landen zinvol is om voor deze aanpak van progressieve belastingheffing te kiezen. En we werken daar graag samen met Brazilië aan en dragen deze ideeën uit in de G20.”
De voorgestelde “miljardairsbelasting” zou gericht zijn op ’s werelds rijkste personen, zoals Tesla-eigenaar Elon Musk, Amazon-eigenaar Jeff Bezos en de Franse luxegoederenmagnaat Bernard Arnault. Volgens het tijdschrift Forbes hebben deze personen fortuinen variërend van 180 miljard dollar tot meer dan 235 miljard dollar.
Volgens de liefdadigheidsorganisatie Oxfam heeft de rijkste 1 procent in de afgelopen tien jaar 42 biljoen dollar aan nieuwe rijkdom vergaard. Dit is bijna 34 keer meer dan de hele onderste 50 procent van de wereldbevolking. Dit heeft de ongelijkheid in rijkdom vergroot: de gemiddelde rijkdom per persoon in de top 1 procent is de afgelopen tien jaar in reële termen met bijna 400.000 dollar gestegen, vergeleken met slechts 335 dollar – een toename van minder dan negen cent per dag – voor iemand in de onderste helft.
Key Takeaways
– De G20 is overeengekomen samen te werken om ervoor te zorgen dat zeer vermogende particulieren effectief worden belast.
– De overeenkomst is bedoeld om belastingontwijking aan te pakken en informatie tussen landen uit te wisselen.
– Het voorstel van Brazilië behelst een vermogensbelasting van 2 procent op vermogens van meer dan 1 miljard dollar, die naar schatting jaarlijks tot 250 miljard dollar zou kunnen opbrengen.