Op sociale media duiken er valse advertenties op waarin BV’s zogezegd tradingplatformen promoten. Dit is niets nieuws onder de zon, maar de financiële waakhond FSMA heeft opnieuw enkele sites ontdekt die zich schuldig maken aan zulke wanpraktijken. Daarom wil de toezichthouder opnieuw de aandacht vestigen op die fraudetechniek.
In het nieuws: Kans bestaat dat je op sociale media onlangs een advertentie of bericht hebt gezien waarin bijvoorbeeld Gert Verhulst of Nathalia vol lof spreken over een tradingplatform.
- De FSMA waarschuwt in een bericht op zijn site (nogmaals) voor de gevaren van dergelijke advertenties. Het gaat immers om fraudeurs die via die weg mensen willen bestelen. Ze beloven aantrekkelijke aanbiedingen, maar in de praktijk is het een vorm van geavanceerde fraude, die de slachtoffers met enorme verliezen kan opzadelen.
Hoe gaan de fraudeurs te werk?
Duiding: De financiële waakhond legt stap voor stap uit hoe de fraudeurs te werk gaan.
- In een eerste fase proberen ze in contact te komen met hun slachtoffers. Ze gebruiken daarvoor verschillende technieken.
- Zoals je hierboven al kon lezen grijpen de fraudeurs graag naar valse advertenties, waarin sprake is van een Bekende Vlaming of andere beroemdheid.
- Daarnaast creëren ze valse websites waarop ze slachtoffers proberen te ronselen.
- Ze maken ook gebruik van valse rekeningen op sociale media of op een datingapp.
- Fraudeurs sturen soms ook zogezegd per vergissing berichten naar hun slachtoffers.
- “In al die gevallen probeert het platform beleggers te lokken met de belofte dat ze op erg korte tijd een zeer hoog rendement kunnen behalen, vaak veel hoger dan de winst die in werkelijkheid haalbaar is”, aldus de FSMA.
- De geïnteresseerde beleggers krijgen vervolgens “de kans” om een rekening te openen en daar geld op te storten.
- “Doorgaans beginnen de beleggers met een relatief klein bedrag, bijvoorbeeld 250 euro”, verduidelijkt de financiële waakhond. “Soms stellen de fraudeurs voor om hun slachtoffers te helpen door hun scherm op afstand over te nemen, zodat ze bepaalde stortingen kunnen verrichten in hun plaats, wat hen echter ook in staat stelt om virussen of spyware te downloaden.”
- Eenmaal iemand een rekening heeft geopend zal de fraudeur zijn slachtoffer manipuleren.
- “Zodra het slachtoffer geld heeft gestort, manipuleert het platform de transacties om zo de indruk te wekken dat er forse winst wordt geboekt”, klinkt het. “Die winst is fictief en de bedragen worden in werkelijkheid niet echt geïnvesteerd. De fraudeurs zetten hun slachtoffers vervolgens onder druk om meer geld te storten. Dat doen ze door veel te bellen, door aanbiedingen van beperkte duur voor te stellen waarop beleggers snel moeten reageren of door het uiten van bedreigingen.”
- De financiële waakhond voegt eraan toe dat fraudeurs hun slachtoffers doorgaans de kans bieden om een klein bedrag van de rekening te halen. Op die manier creëren ze een vals gevoel van vertrouwen.
- “Wil de belegger echter een groter bedrag opnemen, dan zoeken de fraudeurs allerlei excuses om geen geld te moeten terugbetalen (hoge kosten, te betalen taksen, …). Uiteindelijk zal het frauduleuze platform verdwijnen, samen met het geld van de beleggers”, aldus de FSMA.
Vergeet niet: Op de site van de FSMA kan je een lijst raadplegen van sites die zich schuldig maken aan dergelijke wanpraktijken.
Wat als je toch bent opgelicht?
Duiding (2): De FSMA geeft ook enkele tips over wat je moet doen als je bent opgelicht.
- Doe geen verrichtingen meer en verbreek alle contact met het platform: stort geen geld meer en geef geen bijkomende persoonlijke of financiële informatie. Verbreek alle contact met de fraudeurs. Ze zouden je immers kunnen proberen te manipuleren om je nog meer geld afhandig te maken.
- Voorts raadt de toezichthouder aan om de bank te contacteren.
- Daarnaast is het aangewezen om de fraude te melden bij de bevoegde autoriteiten, zoals de FSMA. Dien ook een klacht in bij de politie.
- Documenteer ook alle gegevensuitwisselingen en transacties. “Verzamel alle bewijzen van jouw gegevensuitwisselingen met het platform, inclusief e-mails, berichten, rekeninguittreksels en screenshots van de transacties. Als je de fraude meldt, zijn die elementen immers erg waardevol”, klinkt het.
- De financiële waakhond waarschuwt ook voor zogenaamde “recovery rooms”. “Fraudeurs contacteren slachtoffers van eerdere fraude met het voorstel om hen – tegen betaling – te helpen hun verloren tegoeden te recupereren. Vaak is dat echter gewoon een tweede fraudepoging”, verduidelijkt de FSMA.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.