In de eerste zes maanden van 2024 kreeg de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) bijna de helft meer meldingen over online beleggingsfraude in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aandeel recoveryfraude valt op.
Key takeaways
- De FSMA juicht meer meldingen toe en hoopt nog meer mogelijke slachtoffers te bereiken.
- De organisatie waarschuwt vooral voor recoveryfraude en cryptoplatformen.
- Via een nieuw webformulier kan er makkelijk een melding gemaakt worden van (mogelijke) online beleggingsfraude.
In het nieuws: De FSMA zegt dat de vele meldingen te danken zijn aan een sensibiliseringscampagne.
- In oktober 2023 kwam de FSMA met een sensibiliseringscampagne. Daarin werden beleggers gewezen op de gevaren bij online beleggen. Dat zorgt nu voor meer vragen, merkt de dienst op. Dan gaat het niet alleen om meldingen van online beleggingsfraude, maar ook bezorgdheden of preventieve meldingen.
- Dat er tot de helft meer meldingen zijn in het eerste deel van 2024, kan de FSMA alleen maar toejuichen. Want, zo geeft die dienst aan, daardoor kan het sneller online fraude opsporen, identificeren en vervolgens sites laten blokkeren.
- De FSMA waarschuwt dat het aantal online fraudeurs blijft groeien. De organisatie roept de consument en belegger op om online beleggingsfraude te blijven melden. “We zijn ervan overtuigd dat nog veel slachtoffers dit nalaten – soms uit schaamte. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk gegevens kunnen verzamelen, om de strijd tegen online beleggingsfraudeurs op te voeren, en dus nog meer gerichte acties te ondernemen”, haalt Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA, aan.
De details: De FSMA merkt vooral meer recoveryfraude op.
- Tot nu toe nam het aantal gevallen van recoveryfraude in 2024 met 60 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bij recoveryfraude contacteert iemand de belegger met de mededeling dat er fraude gepleegd zou zijn. De oplichter gaat dan zogezegd het slachtoffer helpen om het verloren geld terug te halen, maar in werkelijkheid plundert hij zelf de rekening.
- De FSMA roept ook op om waakzaam te blijven voor beleggen met cryptomunten: niet alle handelsplatformen zijn even betrouwbaar. De helft van alle meldingen die de FSMA binnenkreeg, ging over frauduleuze tradingplatformen en oplichting met cryptomunten.
- Ruim een derde van de beleggers die een melding doen, zijn vijftigers en zestigers. Doordat zij financiële ruimte hebben omdat hun huis is afbetaald of de kinderen het huis uit zijn, zijn ze een geliefd doelwit. Doordat die groep over het algemeen minder op de hoogte is van de gevaren van de digitale wereld, zorgt dat voor een kwetsbaarheid waardoor online beleggingsfraude vaker lukt en grotere gevolgen heeft.
Nieuw meldingsformulier
Gevolgd: De FSMA probeert om nog meer mensen te bereiken.
- “Via Wikifin, het programma financiële educatie van de FSMA, zullen we ook blijven sensibiliseren over beleggingsfraude en stellen we betrouwbare informatie en tips over geldzaken ter beschikking”, verklaart Servais.
- De organisatie is van plan om zijn sensibiliseringscampagne van 2023 opnieuw te lanceren. Daarnaast komt de FSMA ook met een nieuw formulier waar je online beleggingsfraude kunt melden of informatie kunt vragen als je twijfelt aan een product dat je wordt aangeboden. Dat formulier vind je hier.