Het institutionele tijdschrift van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hekelt in zijn herfstnummer “de oppervlakkige charme van cryptomunten” en weerlegt hun “vermeende” deugden.
Frontale aanval op crypto in tijdschrift IMF: “Cryptosector zal tekortkomingen van financiële wereld alleen maar bestendigen”

Waarom is dit belangrijk?
Dat het IMF geen voorstander is van crypto, is genoegzaam bekend. Toch kan het voor cryptobulls geen kwaad om nog eens met de kritiek geconfronteerd worden van mensen die het traditionele financiële systeem vertegenwoordigen: “Du choc des idées jailliet la lumière”, schreef de dichter Nicolas Boileau al. Of: een confrontatie van uiteenlopende standpunten en meningen kan de waarheid aan het licht brengen.“In de 14 jaar sinds de opkomst van de Bitcoin hebben voorstanders beloofd dat cryptomunten een revolutie zouden teweegbrengen op het gebied van geld, betalingen, financiën, of al het bovenstaande. Deze beloften zijn niet nagekomen en lijken steeds onbereikbaarder.”
Hilary J. Allen, deskundige bankrecht en professor in de rechten aan de American University Washington College of Law, windt er geen doekjes om. In haar artikel in het septembernummer van het tijdschrift Finance & Development, dat gewijd is aan de monetaire revolutie, valt ze crypto frontaal aan.
Eerst specifiek verwijzend naar de “illusie van decentralisatie”, die sinds de komst van Bitcoin in stand zou worden gehouden, betoogt de professor dat cryptovaluta’s de fouten van de financiële sector niet zullen corrigeren. Wel integendeel.
Politiek probleem
Als specialist regelgeving voor de banksector kan zij niet anders dan toegeven dat er een “echt en dringend probleem” is op het vlak van financiële inclusie. De traditionele financiële sector heeft ook vele andere diepgewortelde gebreken, werpt ze op. Deze tekortkomingen hebben lobbyisten, durfkapitalisten en cryptobedrijven de munitie verschaft voor “hun zeer lucide en dwingende aanklacht” tegen ons huidige financiële systeem.
“De grootste banken boekten aan de vooravond van 2008 vreselijke resultaten (en sommige doen dat nog steeds); veel mensen worden door het huidige financiële systeem onderbediend; met name in de VS verloopt de verwerking van betalingen te traag”, merkt de cryptocriticaster op.
Maar zij betoogt dat dit eerder politieke dan technologische problemen zijn. Met andere woorden: zolang de onderliggende politieke problemen niet zijn opgelost, zullen Bitcoin en co. geen daadwerkelijke gamechangers zijn. “De nieuwe tussenpersonen die opduiken in de cryptowereld, zullen de bestaande problemen alleen maar bestendigen”, dringt Allen aan.
Eenvoudiger oplossingen
Allen is zich ervan bewust dat er nog steeds verbeteringen nodig zijn in het huidige systeem. Maar de academica verzekert ons dat er reeds “eenvoudiger, gecentraliseerde technologische oplossingen voor deze problemen bestaan, zoals voor real-time betalingen.”
“Helaas maakt crypto zijn beweringen van decentralisatie niet waar, en hausses en crashes zouden brede economische gevolgen kunnen hebben als crypto in het traditionele financiële systeem wordt geïntegreerd en in staat raakt de kapitaalstroom naar de reële economie te onderbreken”, betoogt ze.
Om de economie in ruimere zin te beschermen, aldus Allen, moeten regelgevers zich niet van de wijs laten brengen en stappen ondernemen om “een firewall op te bouwen tussen crypto en traditionele financiën”.
Bestaande bankwetten
Het aan banden leggen van crypto zou geen rocket science zijn, zegt de auteur van het scherpe stuk. De eerste prioriteit zou zijn om banken te verbieden crypto-activa uit te geven of te verhandelen, met inbegrip van stablecoins “die in de echte wereld zelden voor betalingen worden gebruikt; ze vergemakkelijken vooral crypto-investeringen”.
Bovendien, zo zegt de onderzoekster, zouden deze maatregelen binnen de bestaande bankwetten kunnen worden verwezenlijkt, vaak zonder aanpassingen.
Zoals veel andere crypto-opponenten hoopt ze echter ook dat beleidsmakers nieuwe wetten of regels zullen uitvaardigen die meer rechtstreeks tegen Bitcoin gericht zijn. Gezien het “gebrek aan voordelen van de cryptomunt”, zou een regelrecht verbod zelfs op zijn plaats zijn, klinkt het. Ze concludeert: “Proberen crypto-activa en blockchains aan te passen om de problemen van de financiële wereld op te lossen, zal de zaken naar alle waarschijnlijkheid alleen maar erger maken.”
Helaas voor het IMF…
Helaas voor de professor en het IMF, lijkt de adoptie van crypto zich toch langzaamaan op grotere schaal te voltrekken. En ondanks de marktdalingen blijft het wereldwijde vertrouwen in cryptomunten overwegend onwankelbaar, meldt Bitstamp in zijn laatste studie. Die conclusie is gebaseerd op een enquête die door een onafhankelijk onderzoeksbureau is uitgevoerd en waaraan 28.000 particuliere en institutionele beleggers in 23 landen hebben deelgenomen, aldus Bitstamp.
(lb/as)