Frauduleus Duits beleggingsplatform offline gehaald

Autoriteiten in Duitsland, Bulgarije, Cyprus, Nederland en Oekraïne hebben een Duits online investeringsplatform neergehaald waarmee slachtoffers voor ten minste 15 miljoen euro zijn opgelicht. De politieactie werd gerealiseerd onder begeleiding van Eurojust (Europees Agentschap voor Strafrechtelijke Samenwerking) en Europol.

Volgens Eurojust exploiteerde de hoofdverdachte, die in Cyprus zou zijn opgepakt, een professioneel ogende handelssite in zogeheten binaire opties, waarop hoge winsten werden voorspeld.

Vervalste grafieken

De oplichters zouden tussen mei 2019 en september 2021 met onlineadvertenties en via sociale media vooral Duitse beleggers hebben aangetrokken, aldus Eurojust. Na het eerste contact werden klanten benaderd door vermeende financiële adviseurs, die online vervalste grafieken van stijgende winsten lieten zien.

Callcenters werden opgezet in Bulgarije, Cyprus en Oekraïne, met Duitssprekende telefonistes. Ook werden een systeem van speciale algoritmen en meer dan 250 domeinnamen en servers gebruikt om de zwendel te verhullen.

De aanvankelijke winsten die werden getoond, stimuleerden de klanten om grote sommen geld te investeren. Klanten ontvingen echter geen uitbetaling van hun winsten of tegoed zodra ze daarom vroegen.

246 strafrechtelijke procedures

Europol stuurde zes deskundigen naar Bulgarije, Cyprus en Oekraïne om operationele informatie in realtime te vergelijken met de databanken en zo aanwijzingen te geven aan rechercheurs in het veld. De deskundigen leverden ook technische expertise om informatie uit mobiele apparaten en IT-infrastructuur te halen, aldus Europol.

De internationale politieactie omvatte acht huiszoekingen – vijf in Bulgarije, twee in Oekraïne en één op Cyprus – terwijl 17 personen in Bulgarije werden ondervraagd.

Het onderzoek zou ook geleid hebben tot 246 strafrechtelijke procedures in vijftien Duitse deelstaten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20