Fraudeurs teisteren Hongkong: 90-jarige vrouw voor 26 miljoen euro opgelicht

Een 90-jarige vrouw uit Hongkong is voor 250 miljoen Hongkong-dollar (26 miljoen euro) opgelicht door criminelen die zich voordeden als Chinese ambtenaren, aldus de politie. Het zou gaan om een geval van telefoonfraude.

De politie heeft bekendgemaakt dat de oplichters het gemunt hadden op een oudere vrouw die in een herenhuis in de exclusieve wijk The Peak in Hongkong woont. Afgelopen zomer namen ze contact op met het slachtoffer en deden ze zich voor als Chinese ambtenaren. De oplichters beweerden dat haar identiteit was gebruikt in een ernstige strafzaak op het Chinese vasteland.

Volgens de krant South China Morning Post, die politiebronnen citeert, moest de vrouw geld van haar bankrekening overschrijven naar een rekening van het zogezegde onderzoeksteam om het geld veilig te bewaren. Er werd haar beloofd dat ze het geld na het onderzoek terug zou krijgen. 

Het hele incident kwam pas aan het licht toen een dienstbode de dochter van haar werkgever inlichtte over de ongewone activiteiten. Daarop contacteerde de dochter van het slachtoffer de politie. 

Tot nu toe hebben rechercheurs alleen een 19-jarige man gearresteerd, die inmiddels op borgtocht is vrijgelaten.

Plaag in Hongkong

Hongkong heeft een van de hoogste concentraties miljardairs ter wereld, velen van hen bejaard, waardoor ze vaker in het vizier komen van oplichters. Volgens de politie neemt de fraude in Hongkong toe. Zo is het aantal meldingen van telefoonfraude in het eerste kwartaal van 2021 er met 18 procent gestegen. Oplichters maakten in die periode ongeveer 350 miljoen Hongkong-dollar (37 miljoen euro) buit. 

Vorig jaar heeft de Hongkongse politie 1.193 gevallen van telefoonfraude behandeld waarbij in totaal 574 miljoen Hongkong-dollar (61 miljoen euro) werd gestolen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20