Franstalige witte woede tegen De Block gaat naar kookpunt

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ligt al geruime tijd zwaar onder vuur in het zuiden van het land. Nu gaat de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond nog een stap verder met een stakingsaanzegging.

  • Vanmorgen heeft de CSC, de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond, een stakingsaanzegging gegeven. Het ACV wil actie gaan voeren in de zorginstellingen, tegen de Waals-Brusselse federatie meer bepaald. Want onder de volmachten zijn beslissingen genomen die “onaanvaardbaar” zijn.
  • De CSC neemt al langer een bijzonder felle houding aan in de coronacrisis. De woede over de aanpak van de federale regering en met name De Block was zo groot, dat ze weken aan een stuk het ontslag eisten van de minister.
  • Dat kwam er nooit, maar nu richten ze dus hun pijlen opnieuw op de politiek. Alle zorginstellingen van de Waals-Brusselse federatie (de andere naam van de ‘Franse Gemeenschap’) gaan actievoeren, ergens tussen 18 mei en 18 juni, zo kondigen ze aan. Of het een staking, betoging of stiptheidsactie wordt, is niet duidelijk: protest in coronatijden is niet evident.
  • Ze zijn woedend over de manier waarop “onder het voorwendsel van de volmachten” beslissingen genomen zijn. Zo zijn bedragen uit het fonds voor verplegers gebruikt om hospitalen te herfinancieren, zo stellen ze. Zo is er ook de maatregel om personeel op te roepen en verder de mogelijkheid om niet-verplegend personeel toch medische zorgen te laten toedienen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20