Fransman die 850.000 Bitcoins verloor, wil betrouwbaarheid in de sector vergroten

Samengevat. Na een decennium van tegenslagen en juridische strijd, keert Mark Karpelès, de voormalige baas van het beruchte Mt. Gox, terug in de schijnwerpers van de crypto-wereld met een nieuwe onderneming. In 2014 werd Mt. Gox, destijds verantwoordelijk voor 70% van alle Bitcoin-transacties, gehackt. 850.000 Bitcoins verdwenen als sneeuw voor de zon.

Waarom is dit belangrijk?

Karpelès' terugkeer is significant gezien zijn vroegere rol in de dramatische ondergang van Mt. Gox, ooit de grootste speler in de crypto-uitwisselingsmarkt. Zijn nieuwe onderneming symboliseert niet alleen persoonlijk herstel, maar ook de evolutie en volwassenheid van de crypto-industrie.

Een beoordelingsagentschap voor crypto

In het nieuws. De ondergang van Mt. Gox schokte de wereld en leidde tot een langdurige juridische strijd voor Karpelès.

 • In 2014 is Mt. Gox verantwoordelijk voor 70% van alle Bitcoin-transacties. Tot hackers toeslaan en 850.000 Bitcoins aan de haal gaan.
  • Dat was het equivalent van 425 miljoen dollar in 2014 en 35 miljard in 2024.
 • Toch spreekt een Japanse rechtbank de Fransman in 2019 vrij van beschuldigingen van verduistering en vertrouwensbreuk. Men beschuldigde hem wel van gegevensmanipulatie.
 • Na tien jaar, waarin hij zijn naam grotendeels zuiverde, kondigt Karpelès een nieuwe start aan.
  • Zijn bedrijf Ungox, een crypto-beoordelingsagentschap, gevestigd in Parijs, gaat de informatie die beschikbaar is op de blockchain doorzoeken.
  • Unox bestudeert de white paper (het document dat het project detailleert), de identiteit van de oprichters, de investeerders en andere informatie. Daarna kent het een score toe.

Russische hacker voor Amerikaanse rechtbank

Zoom in. De Japanse curator slaagde erin de schuldeisers van Mt. Gox gedeeltelijk te compenseren met 142.000 teruggevonden bitcoins.

 • In september wordt de Russische hacker Alexander Vinnik – in 2017 in Griekenland gearresteerd -berecht door een Amerikaanse rechtbank.
 • Hij wordt beschuldigd van het stelen van 550.000 Bitcoins en het ten val brengen van het bedrijf.
 • Ungox belooft grondige due diligence uit te voeren op crypto-uitwisselingsplatforms en token-uitgevers. Dat alles met het oog op het verbeteren van de betrouwbaarheid in de sector.

Zoom out. Sinds het fiasco van Mt. Gox is de cryptocurrency-industrie aanzienlijk geëvolueerd, met meer diversificatie en volwassenheid in technologie en regelgeving.

 • De zaak Mt. Gox benadrukte de noodzaak van strengere regelgeving en transparantie in de crypto-industrie.
 • De verschuiving van de markt sinds 2014 toont aan dat het Bitcoin-landschap dynamisch is. Waarbij nieuwe munten en technologieën opkomen en oude paradigma’s uitdagen.
Meer