Fransen bereiden zich voor op stroompannes aanstaande winter: dit is hoe

Vandaag voert RTE, de Franse netbeheerder, een landelijke test uit. Het doel is het actieplan te testen dat werd opgesteld om de stroompannes die deze winter kunnen plaatsvinden, het hoofd te bieden.

Waarom is dit belangrijk?

Frankrijk bereidt zich voor op het ergste deze winter, aangezien de elektriciteitsvoorziening schaars is en het land lijdt onder een gebrek aan schone productie omdat een groot aantal kerncentrales is stilgelegd. De Franse regering heeft daarom een plan opgesteld. Parijs wil georganiseerde stroomonderbrekingen uitvoeren om het net te ontlasten, en vooral om de chaos te voorkomen die het gevolg zou zijn van een ongecontroleerde stroomuitval.

Het komt erop neer dat de nationale test het dagelijkse leven van de Fransen niet zal verstoren.

  • Er zijn geen échte stroomonderbrekingen gepland voor vandaag; de test vindt namelijk plaats in een gesimuleerde omgeving.
  • Gespecialiseerde actoren zullen een paar scenario’s simuleren, waarbij rekening wordt gehouden met een verschil in elektriciteitsproductie bij uiteenlopende weersomstandigheden.
  • Afhankelijk van deze parameters zullen RTE en Enedis, de andere netbeheerder, bepalen wat de beste manier is om te reageren, evenals welke gebieden wanneer het best worden afgeschakeld.
  • Het crisisbeheer, de procedures en de werkmethoden van beide entiteiten zullen op de proef worden gesteld.
  • Kortom: dit is vooral een interne testdag, die geen gevolgen heeft voor netwerkgebruikers. De Fransen hoeven vandaag de kaarsen nog niet aan te steken.

Koudegolf

Ter verduidelijking: het afschakelplan wordt alleen geactiveerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, met name bij een koudegolf, en als de huidige maatregelen om elektriciteit te besparen niet voldoende zijn.

  • Als het netwerk inderdaad onder druk staat en er een tekort aan elektriciteit dreigt op het Franse grondgebied, zullen er in verschillende regio’s gedurende maximaal 2 uur stroomonderbrekingen plaatsvinden.
  • Ze vinden plaats in de ochtend, van 8 tot 13 uur, of in de middag, van 18 tot 20 uur.
  • De onderbrekingen zullen niet plaatsvinden in het weekend en slechts zeer zelden ’s avonds na 20.00 uur, maar nooit ’s nachts, behalve in een uitzonderlijke situatie, beklemtoont de regering.

(lb/fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.