Franse spaarders krijgen spaarrente die bijna tien keer hoger ligt dan het Belgische minimum

Frankrijk heeft de rente op de gereglementeerde spaarrekening Livret A verhoogd van 0,5 naar 1 procent. Dat is een spaarboekje dat door alle banken wordt aangeboden. Iedere Franse spaarder kan zo één spaarboekje openen, maar er gelden wel enkele limieten.

De Belgische spaarder kreeg het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) gestart is met het lagerentebeleid hebben de banken met de regelmaat van de klok de spaartarieven naar beneden gesteld. Dat heeft ertoe geleid dat je vandaag bij het merendeel van de gereglementeerde spaarboekjes tevreden moet zijn met een spaarrente van 0,11 procent. Bij sommige banken krijg je zelfs geen vergoeding meer voor je spaarinspanningen. Ze kunnen dat doen door niet-gereglementeerde spaarboekjes aan te bieden. Bij dergelijke spaarformules is de minimale spaarrente niet van toepassing.

1 procent rente

In Frankrijk zien we nu plots het omgekeerde gebeuren. Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, heeft beslist om de rente op de Livret A te verhogen van 0,5 naar 1 procent. Hij doet dat op aanraden van de Franse centrale bank. De hogere spaarrente moet de spaarders helpen om hun koopkracht ietwat te beschermen in tijden van hoge inflatie. De Franse regering bepaalt om de zes maanden hoe hoog de rente op de Livret A mag zijn.

De Livret A kan je niet zomaar vergelijken met de spaarboekjes in ons land. Om te beginnen is het geen spaarformule die wordt aangeboden door een specifieke bank. Elke bank in Frankrijk mag dit spaarboekje aan de man brengen. Maar de spaarder mag maar één Livret A op zijn naam hebben staan. Daarenboven mogen de Fransen maximaal 22.950 euro op dat spaarboekje parkeren. Dat betekent dat de Franse spaarder jaarlijks maximaal 229,5 euro aan intersten kan opstrijken. Dat is hoe dan ook meer dan moest dat geld op een Belgisch traditioneel spaarboekje staan. In dat geval zou de spaarder slechts 25,2 euro aan interesten krijgen.

Hoogste spaarrente in België

In ons land bestaat er geen soortgelijke spaarformule. Alle spaarrekeningen zijn producten van de banken zelf. Tot november 2021 hadden we in ons land nog één spaarboekje met een rentevoet van 1 procent: de Extended Spaarrekening van Aion Bank. Die neobank heeft toen beslist om de rente te verlagen naar 0,5 procent. Nu heeft MeDirect met Maandsparen Max de hoogste spaarrente op de Belgische markt. Op dat spaarboekje krijg je momenteel een rente van 0,7 procent.

De hogere rente op de Livret A betekent niet dat onze zuiderburen soortgelijke tarieven op de andere spaarboekjes krijgen. We nemen bijvoorbeeld de Franse bank BNP Paribas. Bij die bank moeten de spaarders tevreden zijn met een rente van 0,01 procent als ze een gewoon spaarboekje openen, oftewel 10 basispunten minder dan wat de Belgische spaarders krijgen op een gereglementeerde spaarrekening.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.