Franse Sanofi koopt Amerikaanse Principia Biopharma voor 3,7 miljard dollar

De Franse farmagigant Sanofi zet zijn tanden in Principia Biopharma. De Amerikanen komen in Franse handen voor 3,7 miljard dollar.

Het Franse Sanofi, een van de bedrijven die momenteel meedoet in de race naar het coronavaccin, wil met de deal vooral de eigen onderzoeks- en ontwikkelingspoot versterken.

100 dollar per aandeel

Sanofi koopt de aandelen van Principia cash, voor 100 dollar per aandeel, dat komt op zowat 3,68 miljard. ‘Deze acquisitie zal onze eigen R&D-transformatie versnellen en daarmee de ontwikkeling van enkele veelbelovende medicijnen ook in een stroomversnelling brengen’, zegt CEO Paul Hudson. De deal wordt nog voor het einde van 2020 afgerond.

Principia is opgericht in 2008, het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Zuid-San Francisco. Het specialiseert in medicatie tegen auto-immunziekten en ziektes zoals multiple sclerose.

Vorige maand raakte al bekend dat Sanofi snuffelde aan enkele Amerikaanse biotechers om de eigen werking te versterken. Principia is daar het eerste voorbeeld van.

Sanofi in de vaccinrace

De vorige maanden kwam Sanofi in opspraak toen het Franse bedrijf stelde dat het voorrang zou geven aan de Amerikaanse markt, voor de verspreiding van een corona-vaccin.

Intussen heeft ook de Europese Unie een deal met Sanofi, goed voor 300 miljoen potentiële vaccins, te verdelen over de 27 lidstaten. De deal in de Verenigde Staten is goed voor 2,1 miljard euro, en voorziet in 100 miljoen vaccins.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20