Franse rechter verplicht Amazon om tijdelijk enkel essentiële producten te verkopen

In Frankrijk mag e-commercereus Amazon tijdelijk enkel voeding, geneesmiddelen en hygiënische producten verkopen. Dat heeft een rechter uit Nanterre beslist, na een klacht van een vakbond.

Een vakbond was naar de rechtbank getrokken, omdat de Amerikaanse multinational te weinig zou waken over de veiligheid van zijn werknemers. Die waren van mening dat er een te groot risico op besmetting met Covid-19 tijdens het werk bestond. De rechter gaf hen gelijk en liet alle activiteiten stilleggen, behalve de verkoop van essentiële goederen.

Het Amerikaanse bedrijf krijgt nu 24 uur de tijd om zich in regel te stellen met de uitspraak van de rechter. Amazon moet een risicoanalyse uitvoeren in alle Franse vestigingen én de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen naleven. Zo niet riskeert Amazon een bijkomende boete van 1 miljoen euro per dag vertraging.

Als Amazon France Logistique alles in orde gebracht heeft, mag het de verkoop van zogenaamde niet-essentiële producten hervatten. Net nu raakte bekend dat Amazon in de Verenigde Staten de ‘enkel essentiële producten’-regel laat varen. Sinds half maart gaf de webwinkel absolute voorrang aan zaken als babyproducten, verzorgingsproducten, medicijnen en dierenvoeding.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20