Franse politie mag geen drones inzetten bij protesten in Parijs

Franse politie mag geen drones inzetten bij protesten in Parijs
De Parijse politie mag van de Raad van State geen drones gebruiken bij protesten in Parijs. Foto: Isopix

De Franse Raad van State heeft het gebruik van drones door de politie bij protesten in Parijs verboden. 

De Parijse politieprefect Didier Lallement ‘moet onmiddellijk ophouden met het gebruik van drones voor de controle van bijeenkomsten van mensen op de openbare weg’, zo staat in het besluit van de hoogste administratieve rechtbank. De beslissing komt er in de nasleep van een omstreden veiligheidswet die het gebruik van drones door de politie omvat en die in het parlement besproken wordt.

La Quadrature du Net, een belangengroep voor internetvrijheid, zegt dat de belangrijkste maatregelen van het wetsvoorstel de vrijheid van meningsuiting schenden en dat drones uitgerust met camera’s niets doen om de vrede te bewaren, maar alleen ingezet worden om individuen te bespieden. 

Voor de Raad van State kon politietoezicht via drones niet door de beugel ‘zonder voorafgaande tussenkomst van een tekst’ die toestemming geeft en de voorwaarden voor het gebruik ervan vaststelt. Het overheidslichaam wees er ook op dat ‘er ernstige twijfel bestaat over de wettigheid’ van het inzetten van drones door de politie, meldt de Franse krant Le Monde

Tweede slag in gezicht van Parijse politie

Het besluit is de tweede tegenslag in enkele maanden tijd voor de droneplannen van de Parijse autoriteiten. In mei oordeelde dezelfde rechtbank dat drones in de hoofdstad niet mogen worden gebruikt om mensen op te sporen die de lockdownregels overtreden.

Op grond van artikel 22 van het voorstel van de nieuwe veiligheidswet die momenteel op tafel ligt, zouden veiligheidsdiensten beelden die door een drone of helikopter zijn gemaakt 30 dagen of langer mogen bewaren in het kader van een eventueel politieonderzoek.

In november braken er protesten uit in zo’n zeventig Franse steden nadat de wet, de loi de sécurité globale, in eerste instantie zonder al te veel problemen door het Assemblée Nationale zeilde, de Franse Tweede Kamer. Vooral artikel 24 van het voorstel, dat het herkenbaar in beeld brengen of filmen van agenten strafbaar stelt, wekte woede.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.