Frankrijk kampt met een overschot aan wijn. Door dat overaanbod zakken de prijzen gevoelig. Om het prijspeil gezond te houden en de wijnboeren de kans te geven om zich aan te passen aan de afzwakkende markt, investeert de overheid 200 miljoen euro in het distilleren van de overschotten voor industrieel gebruik.
In het nieuws: Frankrijk, de tweede grootste producent van wijn wereldwijd, kampt met een overaanbod door een afzwakkende vraag in het binnenland en groeiende concurrentie op de internationale markt.
De overheid tracht, met steun van een Europees fonds, “de ineenstorting van de prijzen te stoppen en de wijnmakers aan nieuwe bronnen van inkomsten te helpen”. Dat zei de minister van Landbouw, Marc Fesneau, afgelopen vrijdag bij een bezoek aan een distilleerderij.
- De wijnindustrie in Frankrijk heeft dit jaar 3 miljoen hectoliter (120 Olympische zwembaden) te veel geproduceerd. Dat is 7 procent van de totale productie van 2022, meldt de Financial Times. De overschotten bevinden zich vooral in de goedkopere marktsegmenten. Luxewijnen en Champagne blijven in trek.
- Enerzijds verliest wijn aan populariteit bij jongeren, die meer voor bier en sterke drank kiezen, in combinatie met een groeiende trend waar jongeren minder alcohol drinken.
- Daarnaast wordt de sterkere concurrentie binnen de internationale wijnmarkt ook aangehaald als reden voor de zwakkere vraag.
- Met een subsidie van 200 miljoen euro, die opgetrokken werd van 160 miljoen, zal de wijn in distilleerderijen worden omgezet tot ethanol. Dat wordt op zijn beurt verkocht voor industriële doeleinden. Op die manier gaat niet alles van het product verloren en houden wijnboeren nog iets over aan het resterende aanbod.
- Het overheidsplan komt er nu de druivenoogst op til is. Er wordt verwacht dat voornamelijk wijnboeren uit Bordeaux en Languedoc gebruik zullen maken van de steun.
Klimaatverandering
- Daarnaast voorziet de Franse overheid ook in een opvallend alternatief. De wijnboeren worden betaald om helemaal niets te doen met hun velden. Hierdoor wordt het aanbod ook verkleind en heeft de akker tijd om zich te herstellen, wat in de toekomst voor een meer voedzame bodem zorgt. Ook bosgebied maken van voormalige wijngaarden behoort tot de opties.
- In Bordeaux zouden al 1.000 wijnboeren zich hebben aangemeld voor dit soort steun. Het gaat om zo’n 8 procent van de verbouwde oppervlakte in die streek. Door veranderingen in het klimaat wordt steeds vroeger in het jaar geoogst.
(evb)