Hagelstorm richt ravage aan in wijngaarden van Bordeaux

Een ongeluk komt nooit alleen. Terwijl Bordeaux zich in een van de zwaarste commerciële crisissen in decennia bevindt , stormt het ook letterlijk in de wijngaarden.

Zo bracht, na eerdere episodes met risicovolle nachtvorst en zelfs sneeuw, een hevige hagelstorm op 17 en 18 april jongstleden ernstige schade toe in een corridor die van Entre-Deux-Mers tot in Saint-Emilion en haar satellietappellaties liep.

Vooral op de rechteroever zouden 3.000 à 4.000 hectare tussen de 10 à 100 procent schadeclaims noteren, met name in de communes van Saint-Sulpice de Faleyrens, Vignonet, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Étiennede Lisse, Saint-Hippolyte, Puisseguin en Castillon.

Zoals altijd een discriminerend parcours, want waar sommige producenten van Bordeaux Supérieur in de Entre-Deux-Mers bijna heel hun oogst vernield zagen, bleven andere wijngaarden nagenoeg intact, met slechts lichte schade aan het bladerdek maar gelukkig niet aan de (fragiele) knoppen.

Ook de daaropvolgende regens – in sommige zones viel er op korte tijd zelfs tot 100 mm water – kwamen qua timing op een bijzonder slecht moment, omdat de wijngaard zich nu in zijn meest kwetsbare fase bevindt. Waarmee nog eens bewezen wordt dat de mens en zijn technologie wel wikt, maar de natuur nog steeds beschikt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20