Franse overheid laat belastingbetaler opdraaien voor verzendkosten online boeken

In Frankrijk neemt de overheid de verzendingskosten, die onafhankelijke boekenwinkels aanrekenen aan hun klanten, voor haar rekening zolang de lockdown duurt. Volgens de regering moet dat de handelaars toelaten hun activiteiten online verder te zetten.

In een mededeling van Bruno Le Maire en Roselyne Bachelot, respectievelijk de ministers van Economie en van Cultuur, staat te lezen dat ‘de boekhandelaars aan hun klanten enkel het legale minimumtarief van 0,01 euro moeten aanrekenen’.

De sluiting van boekenwinkels tijdens de lockdown is een gevolg van hun status als ‘niet-essentiële activiteit’. Vele handelaars hebben zich ondertussen georganiseerd om boeken via een ‘click and collect’-systeem te verzenden. Tijdens de eerste lockdown had dat amper 10 tot 15 procent van hun zakencijfer kunnen redden. Nu de overheid de verzendkosten gaat betalen hoopt men dat boekenwinkels beter kunnen concurreren met webwinkel Amazon. Die biedt gratis verzendingen aan.

Eerder deze week had ook Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, een oproep gedaan om de winkels open te houden. 

‘Ik vraag de Parisiennes en Parisiens : koop geen boeken op Amazon. Amazon betekent de dood van onze boekenwinkels en onze wijken’, zei ze op de radiozender Europe 1.

Ze beloofde er alles aan te doen opdat boekenwinkels snel onder de ‘essentiële handelszaken’ worden geklasseerd.

De Franse premier Jean Castex had toen gezegd dat het veel te vroeg was om over de heropening van niet-essentiële winkels te spreken.

Als tegemoetkoming zadelt de Franse regering nu de belastingbetaler met de rekening op opdat boekenwinkels met Amazon kunnen concurreren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20