Franse glamourstad Cannes dankt haar bestaan aan een pandemie, maar dreigt er nu aan ten onder te gaan

De Franse badstad Cannes is vooral bekend om haar zandstranden en haar filmfestival. De stad werd in 1834 ontdekt door een Brits politicus, die op de vlucht was voor de pest en naar Italië wilde reizen. Hij bleef in Cannes hangen omdat hij daar een enorm potentieel zag. Hij slaagde er vrij snel in de Engelse en Europese aristocratie te overtuigen om in Cannes te investeren. Maar een kleine 200 jaar later dreigt een andere pandemie een einde te maken aan het succes van de stad en haar status als centrum voor de internationale jetset.

Op de Franse zakenzender BFM Business waarschuwt burgemeester David Lisnard voor een catastrofe. ‘Onze middenklasse dreigt in armoede te belanden, terwijl onze armen in extreme armoede terecht kunnen komen’.

Kwart van de bevolking leeft rechtstreeks van het toerisme

Cannes wordt door de ganse wereld beschouwd als een bevoorrecht stuk Azurenkust en dat is het ook. Met het – op Parijs na – grootste aantal hotelbedden van het land en ruim 800 horecazaken is Cannes is ook een belangrijke aanleghaven voor cruiseschepen. Niet minder dan 25 procent van de bevolking leeft er rechtstreeks van het toerisme. Tegen gemiddeld 7,5 procent van alle Fransen. Het gaat om vele duizenden gezinnen. 

Maar ook hier heeft de coronacrisis diepe wonden geslagen. De voorbije 2 maanden is tenminste 500 miljoen euro aan inkomsten in rook opgegaan. Zowel de vastgoedbeurs MIPIM, de reclamebeurs Cannes Lions als het filmfestival van Cannes moesten worden geannuleerd. Dat zijn maar drie van de tientallen vakbeurzen die er jaarlijks plaatsvinden. Indien het toerisme in juli gedeeltelijk kan hervatten wordt het inkomsten verlies voor de ganse Azurenkust geschat op 1,2 miljard euro.

Lisnard begrijpt dat buitenlandse toeristen zich in de zomer amper zullen laten zien. Hij roept de Fransen op massaal in eigen land vakantie te nemen. Zowel het aanbod als de vraag zijn weggevallen. ‘Aan ons om dat opnieuw op gang te krijgen. Mits het naleven uiteraard van alle sanitaire voorschriften.’ Voor elk toekomstscenario heeft de stad een plan opgesteld. Als onderdeel van het herstelplan krijgen bezoekers in alle hotels in Cannes alvast één op elke vier overnachtingen gratis aangeboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20