Franse farmagroep Sanofi koopt Nederlands Kiadis voor 272 procent meer dan huidige waarde

Sanofi kondigt maandag de overname van het Nederlandse farmabedrijf Kiadis aan. Het Franse bedrijf betaalt 308 miljoen euro of 5,45 euro per aandeel. Dat is maar liefst 272 procent meer dan de slotkoers van vrijdag.

Kiadis bestaat al sinds 1997 en ontwikkelt immunotherapieën tegen allerlei levensbedreigende ziektes. Bij immunotherapie worden gezonde cellen in het lichaam ‘getraind’ om kwaadaardige cellen aan te vallen en af te breken.

Sanofi ziet daar heil in. ‘We geloven dat dat de kant en klare ‘natural killers’-technologie van Kiadis een oplossing kan bieden voor een hoop kankers en bloedziekten en dat het goed zal samengaan met onze eigen pijplijn aan immunotherapie-oplossingen’, zegt het bedrijf in een mededeling. De Fransen leggen 308 miljoen euro op tafel voor het bedrijf.

Kiadis is ook tevreden met de overname, want die zal de groep helpen om zijn behandeling sneller en in grotere hoeveelheden op de markt te krijgen.

Samenwerking

Kiadis en Sanofi kennen elkaar al langer. In juli sloten de twee een deal voor een samenwerking rond behandeling van een bepaald soort bloedkanker. Dat bedrag kon toen oplopen tot 857,5 miljoen euro, waarvan Kiadis al 17,5 miljoen ontving.

Beide bedrijven werken ook aan oplossingen tegen Covid-19. Sanofi ontwikkelt samen met het Britse GSK een vaccin en Kiadis kreeg onlangs 9,5 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid om een coronamedicijn te ontwikkelen.

Kiadis trok in 2015 naar de beurs van Amsterdam aan 12,5 euro per aandeel. Dat aandeel heeft dus tussendoor niet zijn beste tijd gehad en de overnameprijs ligt nog altijd 56 procent onder die introductieprijs.

Reorganisatie

Kiadis moest in 2019 een serieuze reorganisatie doorvoeren omdat de ontwikkeling van zijn kandidaat-behandeling ATIR101, voor beenmergtransplantaties bij leukemiepatiënten, moest worden stopgezet. Daar heeft het aandeel stevig onder geleden.

Sanofi is ook actief in ons land. In 2018 nam de groep het biotechbedrijf Ablynx over en wordt er in de Gentse kantoren gewerkt aan Sanofi-medicijnen. Cablivi, het medicijn dat Ablynx ontwikkelde voor het overgenomen werd, was vorig jaar goed voor 1,5 procent van Sanofi’s omzet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20