“Don’t mention the War”: voor Franse bedrijven is het gewoon “business as usual” in Rusland

“Don’t mention the War”: voor Franse bedrijven is het gewoon “business as usual” in Rusland
Een vestiging van Decathlon in Moskou (Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Sipa USA)

Renault, Danone, Pernod-Ricard, TotalEnergies, Accor hotelgroep, Sanofi, EDF en Engie, Stellantis (ex-Peugeot – Citroën), Société Générale, Alstom, Air Liquide, Saint-Gobain… Het zijn maar enkele van een lange lijst Franse bedrijven die, ondanks de Russische invasie in Oekraïne, gewoon actief blijven in Rusland.

Een deel daarvan heeft aangekondigd een aantal activiteiten terug te schroeven, maar van een vertrek is voorlopig geen sprake. Amerikaanse en Britse bedrijven hebben zich daarentegen massaal uit Rusland teruggetrokken, wat hen blootstelt aan nationalisering via de faillissementsprocedure. Dat faillissement kan in Rusland worden ingeroepen als het management de onderneming niet langer leidt. Bijvoorbeeld omdat het management Rusland heeft verlaten.

“Geen enkel Frans bedrijf heeft Rusland verlaten”

Pavel Chinsky, de directeur-generaal van de Frans-Russische Kamer van Koophandel en Industrie, zei maandag op BFMtv dat “geen enkel Frans bedrijf Rusland verlaten heeft sinds de invasie van Oekraïne”. Met “vertrekken” bedoelde hij sluiten, personeel terugsturen en de kantoren en bestaande infrastructuur verlaten.

Sommige Franse bedrijven doen gouden zaken, nu hun concurrenten Rusland de rug toekeren. In een brief aan zijn leveranciers die door de Britse krant Daily Telegraph werd ingekeken, zei het hoofd van de Russische eenheid van Leroy Merlin (samen met Auchan en Decathlon drie merken van de Franse miljardairsfamilie Mulliez), dat hun verkoop zelfs aanzienlijk is gestegen sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.

“Deze week heeft u een aanzienlijke toename van het aantal bestellingen van ons ontvangen in verband met het feit dat onze verkoop aanzienlijk is toegenomen”. De concurrenten, H&M en IKEA, hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet. Ook Decathlon is met zijn 80 winkels in heel Rusland open gebleven.

De ironie van het lot wil dat Leroy Merlin ook actief is in Oekraïne, waar een van zijn winkels in Kiev gebombardeerd werd. De Oekraïense minister van Defensie liet opmerken “dat Leroy Merlin de eerste onderneming ter wereld is die de bombardementen op haar eigen winkels financiert”.

“We blijven salarissen betalen en voedsel verstrekken aan de bevolking”

De familie Mulliez verdedigt haar ononderbroken activiteiten. “We blijven salarissen betalen en voedsel verstrekken aan de bevolking”, luidt het in een interne mededeling van de groep. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 3,1 miljard euro in Rusland, goed voor 10 procent van zijn wereldwijde omzet.  Ook Renault controleert via haar dochteronderneming Avtovaz tot een derde van de Russische automarkt.

In eigen land aan is men minder enthousiast. Uit een enquête blijkt dat 41 procent van de Fransen bereid is deze groepen en merken te boycotten.

“Macron buigt als enige niet voor de VS”

De Daily Telegraph voegt daar aan toe dat Frankrijk een slechte leerling is, waar het economische sancties tegen Rusland betreft. Maar de Russische minister van Buitenlandse Zalen Sergei Lavrov noemde Emmanuel Macron niet voor niets “de enige Europese leider die niet buigt voor de Verenigde Staten”. Getuige daarvan de minstens 19 telefoongesprekken die Macron met de Russische dictator Poetin voerde sinds het begin van de oorlog.

Sommige Franse bedrijven nemen het zekere voor het onzekere. Zo kondigt Total aan dat het zijn Russische contracten voor de levering van gas en ruwe olie voor zijn Duitse raffinaderij zal opzeggen. In plaats daarvan zal het gas uit Saudi-Arabië betrekken via Polen.

Maar stilaan rijst de vraag hoe lang dit kan blijven duren. En welke attitude Frankrijk zal hebben wanneer de oorlog escaleert of Rusland bijvoorbeeld chemische wapens gaat inzetten. 

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.