Frans minister: “Alcoholverslaving is een drama, maar dat geldt niet voor wijn”

Tussen wijn en andere alcoholische dranken moet een duidelijk verschil worden gemaakt. Dat heeft Didier Guillaume, Frans minister van landbouw en voeding, benadrukt in een commentaar op discussies rond de problematiek van het alcoholisme. Guillaume zei dat hij nog nooit een jongeman uit een nachtclub had zien komen die dronken was omdat hij een Côte de Rhône had gedronken. De uitspraken van de minister hebben tot felle reacties geleid.

“Alcoholmisbruik is een tragedie,” benadrukte Guillaume. “Dat geldt zeker voor jonge mensen. Ik heb echter een jongere nog nooit dronken uit een nachtclub zien komen omdat hij wijn zou hebben gedronken. Het probleem is gesitueerd bij cocktails en sterke dranken. Er moeten inspanningen worden gedaan om jongeren leren wijn te drinken. Men moet de strijd tegen elke verslaving aangaan, maar tegelijkertijd moet een gezonde consumptie van wijn worden aangeleerd.”

Spoeddiensten

Experts hebben echter fel gereageerd op de uitspraken van de minister. “Verslavingsspecialiste Michel Reynaud benadrukte dat de consumptie van wijn dagelijks mensen in coma brengt,” aldus Jeanne Sénéchal, journaliste bij de Franse krant Le Figaro. “Reynaud nodigde de minister daarbij uit op feestdagen of bij de lancering van de Beaujolais Nouveau een toer te maken langs de spoeddiensten van een aantal Franse ziekenhuizen. Volgens psychiater Amine Benyamina, gespecialiseerd in verslavingsproblemen, beschuldigde de minister ervan zich door de wijnlobby te laten beïnvloeden.

“De opmerkingen van de minister legden de vinger op een controverse die is ontstaan na de publicatie van een nieuw plan van de Franse regering om de verslavingsproblematiek aan te pakken,” benadrukt Sénéchal. “Een aantal verslavingsspecialisten wees erop dat het plan vooral lijkt getracht te hebben om heikele problemen uit te weg te gaan. Zij maken zelfs gewag van een succes voor de drankenlobby’s. Onder meer Nathalie Latour, directeur van de Fédération Addiction, had zware kritiek.”

De discussie rond wijn en alcoholproblemen kwam vorig jaar al op op de voorgrond. Agnès Buzyn, Franse minister van volksgezondheid, had zich toen immers duidelijk verzet tegen de trend om een onderscheid te maken tussen wijn en andere alcoholische producten.

“De wijnindustrie suggereert dat zijn product verschillend is van de andere sterke dranken,” benadrukte Buzyn toen. “In termen van volksgezondheid is er geen enkel verschil tussen de consumptie van wijn, bier, wodka of whisky. Men heeft de Franse bevolking voorgehouden dat wijn een beschermde werking zou hebben en voordelen zou bieden die andere dranken niet zouden brengen. Dat klopt niet met de werkelijkheid.”

Identiteit

Christophe Castaner, afgevaardigde van de partij La République en Marche van Frans president Emmanuel Macron, had zich destijds fel tegen Buzyn afgezet. “Wijn bevat alcohol, maar dat gehalte is niet sterk,” benadrukte Castaner. “Wijn maakt deel uit van de Franse cultuur en traditie is een onderdeel van de Franse nationale identiteit. Wijn is geen vijand van de mens. Alcoholisme heeft meestal te maken met consumptieniveaus.”

Castaner werd er daarbij door tegenstanders van beticht zich voor de kar van de wijnsector, die de uitlatingen van Buzyn als een provocatie hadden omschreven, te laten spannen. De critici hebben ook kritiek op de keuze van Audrey Bourolleau als adviseur landbouwzaken van Frans president Emmanuel Macron. Bourolleau was voordien immers lange tijd directeur-generaal van de lobbygroep Vin et Société.

Macron had in februari vorig jaar jaar nog toegegeven tijdens de middag en de avond een glas wijn te drinken. Hij benadrukte toen ook dat geen strengere wettelijke beperkingen op de reclame voor wijn te overwegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20