Frans-Duitse samenwerking vertoont op het slechtst mogelijke moment barsten

Frans-Duitse samenwerking vertoont op het slechtst mogelijke moment barsten
Olaf Scholz (l) en Emmanuel Macron (r) op een recente NAVO-top — foto: Getty Images

Er is kwaad bloed tussen Frankrijk en Duitsland. De twee grootmachten van Europa zijn het grondig oneens over energie en defensie. Dit is natuurlijk niet het beste moment, op de dag van een EU-energietop.

Waarom is dit belangrijk?

Het is niet zomaar een cliché. Het Frans-Duitse partnerschap blijft de drijvende kracht achter Europa. Als een van de twee staten dwarsligt, loopt heel Europa vast. Dat is vooral een probleem als je te maken hebt met een oorlog aan de grenzen van Europa en een heuse energiecrisis.

In het nieuws

Een voor 26 oktober geplande bilaterale top tussen Frankrijk en Duitsland is uitgesteld. Duitsland vermeldt uitstel tot januari, maar Frankrijk bevestigt dit niet.

De details

Afgezien van de context was deze top bijzonder belangrijk, omdat het de eerste fysieke bijeenkomst in drie jaar moest worden. Het jaarlijkse treffen vond namelijk niet plaats in 2020 en werd op afstand gehouden in 2021.

De essentie

  • Woordvoerders van beide landen rechtvaardigden het uitstel als een probleem met de planning, waarbij sommige Duitse ministers betreurden dat zij de enige schoolvakantie met hun kinderen sinds enige tijd zouden moeten missen.
  • In feite bevestigen diplomaten dat er ruis is op de lijn tussen de twee naties.
  • Te beginnen met energie. Zo was er eerst onenigheid over een plafond voor gas- en elektriciteitsprijzen. Duitsland is geen voorstander van te veel Europese marktinterventie en wil zijn eigen hachje redden met een nationaal steunpakket van 200 miljard euro. Dit is niet naar de zin van zijn buren, die bang zijn dat hun bedrijven nog meer gedumpt zullen worden ten gunste van hun Duitse concurrenten.
  • Dan is er het MidCat-project, een pijpleiding die Spanje en Portugal via Frankrijk met Duitsland zou verbinden. Parijs ziet het als een duur, milieuonvriendelijk project waarvan het nut nog moet worden aangetoond, aangezien de bestaande infrastructuur niet op volle capaciteit werkt. Berlijn is bereid een project te overwegen waarbij Frans grondgebied wordt vermeden, om zo af te zien van het Parijse advies.
  • Er is ook een probleem met defensie. De gezamenlijke ontwikkeling van het FCAS (Future Combat Air System) gevechtsvliegtuig wordt weer op de lange baan geschoven. Het project zou de Franse Rafale, de Duitse Typhoon en de Spaanse EF-18 Hornets-gevechtsvliegtuigen moeten vervangen, met een eerste test in 2027 en een ingebruikname in 2040. Zodra we het hebben over innovatie binnen de Europese defensiesector, kijkt de grote broer NAVO natuurlijk met argusogen toe en is het altijd ingewikkeld om overeenstemming te bereiken.

En wat nu?

  • In de erg nabije toekomst, met de Europese energietop, zullen Emmanuel Macron en Olaf Scholz elkaar naar verwachting al ontmoeten.
  • Er is eindelijk een soort compromis bereikt, met een gasprijsplafond – sorry, een “dynamische prijscorridor” – die de prijzen aan de onder- en bovenkant beperkt binnen een nog niet vastgestelde marge.
  • De belangrijkste maatregel zal ongetwijfeld de gezamenlijke inkoop zijn, waarbij gekeken wordt naar 15 procent van het in Europa getransporteerde gas. Hierdoor krijgt het Oude Continent meer economische invloed bij de producenten.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.