De Franse president Emmanuel Macron en de Franse minister voor EU en Buitenlandse Zaken Laurence Boone stellen een strenger anti-corruptiebeleid voor. Ze denken dat het ethisch orgaan dat Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorstelt onvoldoende is. Dat meldt Politico.
Frankrijk zet druk op Europa voor strengere anti-corruptiewaakhond

Waarom is dit belangrijk?
Toen Qatargate, een grootschalig omkopingschandaal in het Europees Parlement, aan het licht kwam, moesten Europese instellingen in eigen boezem kijken. Een strenger en waakzamer beleid zou volgens de Fransen het vertrouwen in de Europese instellingen moeten herstellen.In het nieuws: Corruptie in Europa
Corruptie schaadt het vertrouwen in Europese instellingen. Met Qatargate als bekendste maar zeker niet als enige voorbeeld is het duidelijk dat er nog ruimte voor verbetering is.
- Vanuit Parijs wordt de vrees geuit dat Brussel niet sterk genoeg reageert op het groeiende wantrouwen tegenover de Europese politiek. En wanneer ogenschijnlijk integere politici hun vingers verbranden, resulteert dit veelal in winst voor extreme partijen.
- Eerder dit jaar kwam aan het licht dat er aan heel wat Eurocommissarissen gratis verblijven werden aangeboden door de overheden van Qatar, Marokko, Israël en Jordanië.
- Henrik Hololei, directeur-generaal van de transportafdeling van de Europese Commissie, trad af toen bleek dat hij gratis vluchten had ontvangen van Qatar Airways.
Europees Ethisch Orgaan
Eigenlijk heeft Europa een instantie die hierop zou moeten controleren, al staat die nog in de kinderschoenen. In juni kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan dat er een Ethics Body werd opgericht.
- Dat orgaan zou voorzien in “de gemeenschappelijke normen voor ethisch gedrag van leden en een formeel mechanisme voor coördinatie en uitwisseling van standpunten over ethische vereisten tussen instellingen”.
- Dit orgaan heeft echter weinig tot geen macht. “We hebben een onafhankelijke autoriteit nodig, met echte controlemiddelen om nieuwe schandalen te voorkomen”, zei Boone aan Politico. Daaronder zou het mogelijk zijn om bankrekeningen te onderzoeken, en bezittingen en inkomens van ambtenaren te controleren op belangenconflicten.
- Het struikelblok is dat, om zo’n onafhankelijke instelling op te starten, de verdragen gewijzigd moeten worden. Al zou het misschien geen kwaad kunnen dat Eurocommissarissen dezelfde normen volgen die ze Oekraïne opleggen. (cv)