Opent Qatargate de Europese doos van Pandora?

De Belgische openbare aanklager Michel Claise is maandag een tweede golf van huiszoekingen bij het Europees Parlement gestart. In totaal werden 20 huiszoekingen verricht en werden 6 personen gehoord, waarvan er 4 werden gearresteerd. Onder hen de vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Griekse Eva Kaili, wier tegoeden in Griekenland zijn bevroren. Er is al meer dan 1 miljoen euro in beslag genomen, waarschijnlijk aan steekpenningen. De vraag op ieders lippen in het Europees Parlement is nu: zijn het slechts een paar rotte appels of is het een algemeen probleem?

Waarom is dit belangrijk?

Lobbyen is een gangbare praktijk in de wandelgangen van het Europees Parlement. Wat minder gebruikelijk is, zijn grote zakken met geld die in de kantoren van de parlementsleden worden achtergelaten. Tenminste, dat dachten we. Heeft Qatargate een doos van Pandora geopend?

In het nieuws: Is corruptie wijder verspreid dan wij denken?

  • Politico, dat over het algemeen goed op de hoogte is van de Europese machinerie, heeft getuigenissen verzameld van verschillende Europarlementariërs en ambtenaren.
    • Te beginnen met de Fransman Raphaël Glucksmann (PS), een Franse socialist en dus lid van de Europese S&D-fractie. Dat is de fractie waaruit de belangrijkste verdachten in Qatargate afkomstig zijn. Volgens Glucksmann "zullen de rechtbanken bepalen wie schuldig is,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20