Frankrijk werd vorig jaar een netto invoerder van elektriciteit

Frankrijk werd vorig jaar een netto invoerder van elektriciteit
Vele Franse kernreactoren dienden voor een onderhoudsbeurt tijdelijk te worden stilgelegd. – Guillaume Souvant/AFP via Getty Images

Na meer dan vier decennia netto een exporteur van energie te zijn geweest, werd Frankrijk vorig jaar een natie die netto elektriciteit diende te importeren. Dat is een verschuiving die voor de energierekening van het land grote gevolgen heeft. Dat heeft Réseau de Transport d’Électricité (RTE), de beheerder van het Franse elektriciteitsnetwerk, bekendgemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Frankrijk werd vorig jaar, net zoals alle andere Europese landen, geconfronteerd met de gevolgen die de energieprijzen van de oorlog in Oekraïne ondervonden. De problemen waren te wijten aan een teruglopende aanvoer van gas uit Rusland. De situatie in Frankrijk werd nog verergerd door twee bijkomende factoren. In de eerste plaats was er de onbeschikbaarheid van een groot gedeelte van het Franse nucleaire arsenaal gedurende bijna de helft van het jaar. Daarnaast bleek ook de productie van waterkracht, onder invloed van de droogteperiode tijdens de zomer, sterk terug te vallen.

Negatieve elektriciteitsbalans: De problemen zorgden ervoor dat Frankrijk vorig jaar bij zijn Europese buren massaal elektriciteit moest aankopen om de dalende productie te compenseren.

  • “Dat was voldoende om in Frankrijk de balans tussen de import en export van energie om te keren”, verduidelijkt Thomas Veyrenc, hoofd strategie bij het Réseau de Transport d’Électricité.
    • “De situatie is bijna ongekend, want sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw is Frankrijk altijd al vooral een uitvoerder van elektriciteit geweest.”
  • Vorig jaar bedroeg de totale elektriciteitsproductie in Frankrijk 445,2 terawattuur. Dat is 15 procent minder dan het gemiddelde van de zeven jaar voordien en de laagste productie in drie decennia.
  • Verschillende problemen hebben daarbij het voorbije jaar de elektriciteitsvoorziening van Frankrijk aangetast.
    • Ten eerste functioneerde het Franse nucleaire arsenaal, dat normaal tussen 50 procent en 70 procent van de nationale elektriciteitsmix voor zijn rekening neemt, vorig jaar ver onder zijn normale niveau.
    • De coronapandemie heeft het onderhoudsschema van de reactoren immers vertraagd. Een aantal installaties werden daardoor met corrosie geconfronteerd, waardoor ze tijdelijk uit dienst dienden te worden genomen.
    • Het Franse nucleaire arsenaal bleek vorig jaar 46 procent van de tijd onbeschikbaar. Daarmee werden alle records gebroken.
    • Inmiddels heeft de situatie zich grotendeels opnieuw genormaliseerd. Midden februari waren drieënveertig van de zesenvijftig Franse reactoren opnieuw operationeel, maar toch zal de productie dit jaar onder het gemiddelde van het voorbije decennium blijven.
  • Tegelijkertijd bleek vorig jaar de productie van de Franse waterkracht eveneens tot een historisch dieptepunt van 49,6 terawattuur te zijn teruggezakt.
    • Dat was het gevolg van een van de warmste jaren die het land ooit heeft gekend en wat tijdens de zomer tot een uitzonderlijke droogte leidde.
    • Deze problemen konden weliswaar enigszins door energie van wind en zon worden gecompenseerd, maar het land diende toch vooral op import te rekenen.

Hoge energierekening: Om zijn netwerk te stabiliseren en tekorten te voorkomen, moest Frankrijk vooral op de steun van zijn Europese buren rekenen.

  • Er werd 16,5 terawattuur elektriciteit ingevoerd, waardoor de balans tussen import en export – die voor Frankrijk meestal positief is – werd omgebogen. Twee jaar geleden had Frankrijk nog meer dan 43 terawattuur elektriciteit uitgevoerd.
  • Het grootste deel van de invoer – goed voor 60 procent van het negatieve saldo – vond plaats tijdens de maanden juli, augustus en september.
    • Toen bereikten de problemen met het nucleaire arsenaal hun piek, terwijl de energiebesparende inspanningen nog geen resultaten hadden opgeleverd. Sindsdien is het Franse elektriciteitsverbruik gedaald.
    • Uiteindelijk werd vorig jaar 4,2 procent minder geconsumeerd dan het gemiddelde van de tweede helft van het voorbije decennium.
  • De problemen hebben er voor gezorgd dat Frankrijk vorig jaar een energierekening van 115 miljard euro diende te betalen.
    • Er moest immers rekening worden gehouden met een prijs van 276 euro per megawattuur, tegenover 109 euro het jaar voordien.
    • Het voorbije decennium heeft Frankrijk nooit een energierekening van meer dan 80 miljard euro per jaar moeten betalen.
    • Die hoge prijs was echter wel in sterke mate aan de invoer van fossiele brandstoffen, vooral aardgas, te wijten.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.