Rishi Sunak herstelt banden met Frankrijk: akkoord over Kanaal-migratie bereikt

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn maandag tot een akkoord gekomen omtrent de irreguliere migratie over het Kanaal, meent Euronews.

Waarom is dit belangrijk?

De politieke relatie tussen Frankrijk en het VK wankelde even nadat voormalig Brits premier Lizz Truss zich eerder openlijk de vraag stelde of de Franse president Emmanuel Macron een vriend of vijand was. Haar opvolger Rishi Sunak lijkt die banden nu hersteld te hebben.

De essentie: Frankrijk en het VK bereiken een nieuw migratiepact.

  • Parijs en Londen zijn tot een akkoord gekomen om extra maatregelen te nemen tegen de illegale migratie over het Engelse Kanaal. Het Verenigd Koninkrijk zal zo’n 72,2 miljoen euro aan Frankrijk betalen om de inspanningen het komende jaar op te voeren. Deel daarvan is het inzetten van 350 extra politieagenten op Franse stranden, een stijging van 40 procent.
  • Er zal meer geïnvesteerd worden in onder meer bewakingstechnologie, drones, speurhonden, CCTV en helikopters. Een deel van het budget zal naar Franse opvangscentra gaan om migranten die niet konden overvaren, te ondersteunen.
  • Volgens de Britse overheid zijn er dit jaar al meer dan 40.000 migranten op illegale wijze aangekomen, een nieuw record. Meer dan de helft zou afkomstig zijn uit Albanië, Afghanistan en Iran. Dat is een stijging van 29 procent vergeleken met dezelfde periode het jaar voordien. Frankrijk slaagde er dit jaar in zo’n 30.000 bootreizen te voorkomen.

Tussen de lijnen: Beide landen willen persoonsgegevens delen om smokkelnetwerken op te doeken.

  • Frankrijk en het VK willen met het sluiten van de nieuwe overeenkomst ook persoonsgegevens delen. Dat zouden ze doen om de samenwerking met de herkomst- en transitlanden van de migranten te versterken. Op die manier moeten smokkelnetwerken worden ontmanteld en moet worden ontmoedigd dat migranten via de Middellandse Zee oversteken.

Politieke druk

Op de achtergrond: Het akkoord komt op een moment dat beide regeringen onder druk staan.

  • De regerende conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk heeft sinds de Brexit een hoge prioriteit gemaakt van de immigratiecontrole. De voorgangers van Rishi Sunak, Boris Johnson en Lizz Truss, sloegen er echter niet in de constante golf aan illegale overtochten te beperken. Daar wil de kersverse premier nu verandering in brengen.
  • Ook Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zal zich in 2023 verplicht voelen een wetsvoorstel in te dienen om de asielprocedures aan te scherpen. Darmanin werd eerder binnen het parlement door (extreem)rechts beschuldigd voor het onvoldoende deporteren van illegale buitenlanders.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.