EU straft vervoersmaatschappijen die aan mensensmokkel meehelpen

De Europese Unie zal transportbedrijven die actief deelnemen aan mensensmokkel en mensenhandel streng straffen. Dat maakte Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekend. De sancties zijn van toepassing op alle terreinen (ter land, ter zee en in de lucht), en kan zelfs leiden tot een verbod tot de EU.

De sancties werden eerder al aangekondigd door Von der Leyen, en kaderen in het huidige conflict met Wit-Rusland. Dat land laat luchtvaartmaatschappijen migranten uit het Midden-Oosten en Afrika naar de hoofdstad Minsk charteren, om hen van daaruit richting de grens met Polen (en zo de EU) te sturen. Vooral het Wit-Russische Belavia riskeert nu verdere Europese sancties.

Wit-Rusland

Europa heeft sterke vermoedens dat Belavia de maatschappij was die alle migranten naar Wit-Rusland haalde. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ontkent dit echter, maar geeft wel toe dat het “absoluut mogelijk” is dat Wit-Russische troepen de migranten de grens over hielpen.

Met de nieuwe wet wil Europa de algemene vluchtelingenproblematiek, nu en in de toekomst, proberen in te dijken. Onder de nieuwe wet kan Brussel transportmaatschappijen verschillende rechten afnemen om hun te beboeten:

  • Het recht om transportdiensten uit te voeren
  • Het recht om te vliegen/rijden/varen in de Unie
  • Het recht om te tanken of onderhoud uit te voeren in gebied van EU-lidstaten

Toekomst

De wet rond het bestraffen van vervoersmaatschappijen is echter nog niet rond: net zoals alle andere wetten moet deze ook gestemd worden door het Europees Parlement. Aangezien Loekasjenko ondertussen lijkt gestopt te zijn met het importeren van migranten om de EU in te sturen, is het onwaarschijnlijk dat de wet deze crisis al kan aanpakken.

Desondanks blijven beide partijen aan de grens op voet van oorlog: hoewel enkele migranten al door Iraakse luchtvaartmaatschappijen werden teruggevlogen naar Irak, kamperen er nog duizenden aan de grens. Wit-Rusland wil dat Duitsland 2.000 migranten aanneemt, maar dat lijkt niet te willen toegeven. De Europese Unie richt haar aandacht nu op de repatriëring van de migranten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20