Frankrijk ligt in de clinch met Duitsland en Spanje over de erkenning van nucleaire waterstof als groene energie.
Frankrijk verraden door Duitsland en Spanje? Onze zuiderburen zouden bereid zijn een pijpleiding te blokkeren om nucleaire waterstof te redden
Waarom is dit belangrijk?
Terwijl het gebruik van hernieuwbare energie in het kader van de energietransitie onomstreden is, blijft het gebruik van kernenergie ter discussie staan. Sommige landen houden van het atoom, andere verafschuwen het. Die grote tegenstelling komt ook tot uiting bij een ander element dat een belangrijke rol speelt bij duurzame transitie: waterstof.In het nieuws: Frankrijk is kwaad op Duitsland en Spanje.
- Frankrijk is niet te spreken over het gebrek aan steun van Duitsland en Spanje voor zijn inspanningen om waterstof uit kernenergie door de EU als “groen” te laten bestempelen. Onze zuiderburen voelen zich verraden.
- Van hun kant zien Berlijn en Madrid niet hoe dit een verraad is. Volgens hen is het vooral een misverstand.
De kwestie: Waterstof uit kernenergie bestempelen als groene energie
- Frankrijk, een pro-nucleair land, staat erop dat de EU nucleaire waterstof, ook bekend als roze waterstof, erkent als groene energie.
- Parijs kan daarbij rekenen op de steun van Roemenië, Bulgarije, Polen, Slovenië, Kroatië, Slowakije, Hongarije en Tsjechië, meldde Euractiv vorige week.
- Negen landen is mooi, maar niet genoeg. Vooral omdat Frankrijk de steun van de Duitse zwaargewichten en Spanje verwachtte.
Verraad of misverstand?
De belofte (?): Het zogenaamde H2Med- of BarMar-project.
- Eind 2022 hebben Frankrijk en Spanje een akkoord gesloten voor de aanleg van een onderzeese waterstofpijpleiding tussen Barcelona en Marseille (“BarMar” of “H2Med”). Deze verbinding moet tegen 2030 operationeel zijn en Spanje (en Portugal) in staat stellen hun groene waterstof (geproduceerd door elektrolyse op basis van hernieuwbare energie) via Frankrijk naar andere Europese landen te sturen.
- Eind januari werd Duitsland, dat geïnteresseerd is in alles wat het Russische gas kan vervangen, aan het project toegevoegd.
- Met dit tripartiete akkoord had Frankrijk begrepen dat Duitsland en Spanje zouden instemmen met de erkenning van “roze waterstof” als groene energie in de EU-wetgeving. Maar dat zal niet gebeuren.
- Berlijn en Madrid zeggen dat ze dat nooit hebben beloofd, melden enkele bronnen aan het persagentschap Reuters.
- “Frankrijk had er misschien op gerekend dat het idee gemakkelijker geaccepteerd zou worden door hun partners, maar dat is een andere zaak”, klinkt het.
“Deze onderhandelingen gaan niet goed.”
Agnès Pannier-Runacher, de Franse minister van Energietransitie.
En nu? De pijplijn dan maar blokkeren?
- Volgens verschillende door Reuters geïnterviewde ambtenaren dreigt de Franse president Emmanuel Macron BarMar in te zetten als chantagemiddel.
- Als de Duitsers en Spanjaarden de Fransen niet steunen op het vlak van nucleaire waterstof, zou de president kunnen beslissen het BarMar-project te blokkeren.
- “Het is duidelijk dat Frankrijk alleen zou instemmen met BarMar als het de pijpleiding in de toekomst zou kunnen gebruiken om zijn (nucleaire) waterstof naar het Iberisch schiereiland te sturen,” vertelde een ambtenaar van een Zuid-Europees land aan Euractiv. “Feit is dat er zonder Frankrijk geen BarMar is.”
- Verscheidene Europese ambtenaren vrezen dat dit geschil zich zou kunnen uitbreiden naar een reeks andere beleidsmaatregelen die betrekking hebben op waterstofprojecten, en zelfs meer in het algemeen tot andere energieprojecten.
(ns)