Frankrijk countert Silicon Valley door aandelen voor werknemers aantrekkelijker te maken

De Franse president Emmanuel Macron wil door een versoepeling van die wetgeving meer techtalent aantrekken.

Maandag kondigt de Franse president Emmanuel Macron maatregelen aan die het eenvoudiger moeten maken om aandelenpakketten te voorzien voor Frans personeel in multinationals.

Brain drain

De hervormingen komen er nadat een 500-tal Europese start-ups de landen van de EU hadden opgeroepen om hun regelgeving aan te passen. Zo moet het eenvoudiger worden voor personeelsleden om een deeltje van het bedrijf waar ze voor werken, te bezitten.

Daar is een goede reden voor: volgens de ondernemers is er een Europese brain drain aan de gang. In Silicon Valley is de praktijk goed ingeburgerd en maken aandelen een belangrijk en aantrekkelijk deel van het verloningspakket uit.

Volgens durfkapitalisten Index Ventures, die onder andere aandelen in Adyen en Deliveroo hebben, bezitten werknemers in de VS twee keer zoveel eigendom in de bedrijven waar ze voor werken dan in hun Europese tegenhangers.

Prijszetting

De veranderingen in Frankrijk moeten er ook voor zorgen dat de aandelenopties een redelijke marktprijs krijgen, in plaats van de prijs die nu wordt gezet door investeerders.

Frankrijk is top in Europa als het over start-ups gaat. De regering van Macron heeft verschillende maatregelen doorgevoerd die het voor investeerders aantrekkelijk moeten maken om Frankrijk te kiezen boven Silicon Valley. Frankrijk doet het daarmee beter dan het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe regels worden aangekondigd net voor het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, van start gaat. Vorig jaar waren aandelenopties daar een hot topic, vandaar wellicht de timing van de aankondiging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20