Frankrijk gaat opnieuw versoepelen: dit zijn de veranderingen

Frankrijk begint vandaag aan de tweede ronde van zijn versoepelingsschema. Op de agenda: heropening van cafés en restaurants, alsook van ‘niet-essentiële’ winkels, wijziging van de avondklok, etc.

Heropening van de terrassen

Vanaf woensdag 19 mei mogen de terrassen van cafés, bars en restaurants in Frankrijk weer open op 50 procent van hun oorspronkelijke capaciteit. Ter herinnering: de Franse horecagelegenheden zijn sinds oktober jongstleden gedwongen hun deuren te sluiten, d.w.z. bijna zeven maanden zonder onderbreking.

De beperking tot 50 procent geldt niet voor kleine terrassen met minder dan tien tafels, op voorwaarde dat er tussenschotten worden geplaatst.

Bovendien mogen er niet meer dan zes personen aan dezelfde tafel zitten. Deze laatsten moeten hun gegevens achterlaten in een ‘herinneringsboek’ dat door de instelling wordt bijgehouden.

Uitgestelde avondklok

Vanaf deze woensdag kunnen de Fransen zich ook weer vrij en zonder reden bewegen tot 21 uur. Daarnaast is nog steeds een reiscertificaat vereist.

Sinds 21 maart is de avondklok ingesteld op 19 uur.

Heropening van ‘niet-essentiële’ winkels

De ‘niet-essentiële’ winkels, die sinds 3 april op het gehele Franse grondgebied gesloten zijn, mogen hun deuren weer openen. Dit op voorwaarde dat zij een strikt hygiëneprotocol naleven en het aantal klanten beperken tot één persoon per 8 vierkante meter handelsoppervlakte.

Heropening van culturele plaatsen

Bioscopen mogen heropenen op 35 procent van hun maximumcapaciteit, met een maximum van 800 mensen. Tussen elke persoon of groep moeten twee zitplaatsen worden vrijgelaten. Drank en snoep blijven voorlopig verboden.

In musea en monumenten geldt dezelfde regel als in winkels: een minimum van 8 vierkante meter per bezoeker.

Sport

Sportlocaties kunnen weer publiek ontvangen, met een maximum van 800 mensen binnen en 1.000 buiten, en een bezettingslimiet van 35 procent van de capaciteit.

Sporthallen en overdekte zwembaden kunnen opnieuw worden opengesteld voor prioritaire gebruikers: schoolkinderen, topsporters, enz.

In openluchtsportaccommodaties mogen niet-prioritaire sporters alleen non-contact sporten beoefenen.

In openluchtsportaccommodaties mogen groepen sporters niet groter zijn dan tien personen, ook hier voor non-contactsporten.

Gebedshuizen

Alle gebedshuizen kunnen weer plaats bieden aan gelovigen, twee van de drie zitplaatsen moeten vrij blijven. Bovendien zullen de zitplaatsen tussen de rijen verspringen.

Voor bruiloften is het maximum aantal gasten beperkt tot 35 procent van de capaciteit van de zaal, zowel binnen als buiten.

Voor begrafenisplechtigheden is de limiet nu vastgesteld op 50 personen.

Onderwijs

Het hoger onderwijs kan in persoon worden hervat, mits een verscherpt gezondheidsprotocol wordt toegepast en slechts op 50 procenten van de beschikbare plaatsen.

Volgende stap?

De derde fase van het plan om uit de lockdown te komen, is vastgesteld op 9 juni, onder voorbehoud van een gunstige ontwikkeling van de pandemische situatie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20