Vanuit Parijs willen ze handelsbarrières optrekken tegen de rijkelijke Chinese subsidies aan elektrische wagenfabrikanten, maar heeft Europa slechte herinneringen aan protectionisme tegen China.
Frankrijk dringt aan bij EU voor strengere handelsbarrières tegen China

Waarom is dit belangrijk?
Het Europees handelsblok probeert al jaren een meer assertieve houding in te nemen tegenover de Aziatische grootmacht. Maar in het verleden reageerde China steeds fel wanneer Europa moeilijk deed over handel en de regels daaromtrent, dus is Brussel terughoudend, teneinde haar hand niet te overspelen.In het nieuws: Frankrijk zet druk op de Europese Commissie om te reageren tegenover “de oneerlijke voordelen” van China. Dat meldt Politico.
De bezorgdheid van Frankrijk zit hem in de royale subsidies die Chinese wagenfabrikanten ontvangen, waardoor ze hun voertuigen aan een veel lagere prijs op de markt kunnen brengen.
- Door de schaal van China zou het land de elektrische voertuigenmarkt kunnen overspoelen met wagens, aan een tempo waaraan de Europeanen niet kunnen volgen. Onder impuls van subsidies zou niet alleen de snelheid, maar ook de prijs van de Chinese wagens interessanter zijn.
- Daarom stelt Frankrijk enkele maatregelen voor, importtarieven bijvoorbeeld. Door tarieven te heffen bij de invoer van Chinese wagens wordt de prijs voor de consument iets duurder en zal die dichter bij de prijs van de wagens uit de eigen fabrieken liggen.
- Twee hoge functionarissen zeiden aan Politico dat de Europese Commissie bespreekt of er een onderzoek moet komen naar de mogelijkheid van Brussel om bijkomende heffingen, in de vorm van anti-dumping en anti-subsidietarieven, in te voeren voor de desbetreffende wagens. Interne Markt commissaris Thierry Breton zei “een groot voorstander te zijn om het dumpingonderzoek zo snel mogelijk op te starten”.
Flashbacks
- Het idee van handelsbarrières zorgt voor een bittere smaak in de mond bij de Europese Commissie. Zo’n tien jaar geleden, in 2012 en 2013, trachtte de EU ook anti-dumping en anti-subsidietarieven in te voeren voor zonnepanelen en telecomapparatuur.
- Dat schoot in Beijing in het verkeerde keelgat, en resulteerde bijna in een handelsoorlog. Maar de elektrische voertuigenmarkt is door de klimaatbeloftes van de EU politiek gewichtig. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dat Europa niet dezelfde fouten mag maken met de wagens als met de zonnepanelen. Maar te hard drukken op China, is eveneens gevaarlijk.
- Toen de EU besloot om sancties in te voeren omwille van de dwangarbeid en mensenrechtenschendingen van de Oeigoeren, steigerde Beijing. Ze voerden tegensancties in, tegen academici en politici, waardoor een investeringsdeal met de EU bijna in de prullenbak belandde. Indien Europa te hard doorduwt, zou het resultaat kunnen zijn dat Europese exporteurs en bedrijven actief in China de pineut zullen zijn.
Niet alleen auto’s
- De bezorgdheid omtrent de handelsregels, en in welke mate die aangepast meten worden, blijft niet beperkt tot elektrische auto’s. Ook in de pharmasector wil de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een en ander bijstellen.
- Door een ‘Buy China’-beleid is de Europese medicijnenmarkt gedeeltelijk uitgesloten van de Chinese markt. Ook de spoorwegensector wordt trouwens door Europa onder de loep genomen.
- Op 20 juni zal von der Leyen een ‘nieuwe economische strategie’ voorstellen, voor Europa, die wellicht de openheid van het Europese handelsbeleid meer in de defensieve hoek van het protectionisme zal duwen.