Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Foxconn vraagt Apple China te verlaten

Logo Business AM
Economie

24/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple moet zijn activiteiten in China stopzetten en naar Taiwan overhevelen. Dat heeft Terry Gou, oprichter en hoofdaandeelhouder van het Taiwanese concern Hon Hai Precision Industry (Foxconn), gezegd. Apple maakt zich zorgen over de impact van het aanhoudend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Het bedrijf heeft een sterke activiteit in China en kan dan ook bijzonder gevoelig zijn voor heffingen op de import van Chinese producten op de Amerikaanse markt.

Foxconn, de belangrijkste toeleverancier van Apple in China, ziet in deze problemen nieuwe mogelijkheden voor de economie van Taiwan.

Politieke ambities

Terry Gou heeft zopas zijn vertrek als voorzitter van Foxconn aangekondigd. Hij stapt immers in de politiek. Gou wil volgend jaar in Taiwan deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hij drong er bij Apple op aan om zijn Chinese activiteiten naar Taiwan over te brengen.

Zijn assistent Louis Woo zwakte echter al snel de woorden van Terry Gou af. Volgens Woo had de vertrekkende voorzitter van Foxconn louter Apple willen stimuleren om in Taiwan te investeren. Daarentegen zou er helemaal geen sprake zijn geweest van een oproep om activiteit in China stop te zetten.

“Een verschuiving van productie van China naar Taiwan zou de spanningen tussen de twee landen kunnen opvoeren,” verduidelijkt het persbureau Bloomberg. “Men mag niet vergeten dat China nog altijd territoriale claims op Taiwan uitdrukt. Taiwan wordt daarbij als een opstandige Chinese provincie bestempeld.”

Foxconn heeft zelf op het Chinese vasteland een groot aantal fabrieken. De Taiwanese onderneming biedt daarbij aan ongeveer één miljoen Chinese arbeiders werk. Foxconn werkt in onderaanneming voor verschillende technologiebedrijven. Het bedrijf is voor de helft van zijn omzet echter afhankelijk van opdrachten van Apple.

Speculaties

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd om op een import van 300 miljard dollar Chinese goederen in de Verenigde Staten een bijkomende heffing te zullen introduceren. Dat heeft tot speculaties geleid dat het Amerikaanse concern Apple zijn activiteit in China in belangrijke mate zou kunnen afbouwen. Door deze operaties zou het bedrijf immers aan de impact van de heffingen kunnen ontsnappen.

De Japanse zakenkrant Nikkei meldde onlangs dat Apple aan zijn toeleveranciers zou hebben gevraagd om te bekijken of het mogelijk zou zijn om tussen 15 procent en 30 procent van hun Chinese productie naar landen in Zuidoost-Azië over te hevelen.

Gedacht zou zijn aan onder meer Vietnam, India, Indonesië en Maleisië. Hon Hai zegt echter een dergelijke oproep van Apple niet te hebben ontvangen. Ook andere belangrijke toeleveranciers van Apple hebben een mogelijk vertrek uit China tegengesproken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO