Foxconn gaat in Saoedi-Arabië elektrische wagens bouwen

Het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië heeft samen met het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn de joint venture Ceer opgericht. Het nieuwe bedrijf moet in Saoedi-Arabië elektrische wagens produceren. Dat hebben de twee partners aangekondigd.

Het initiatief moet worden gezien als een nieuwe stap van het Arabische koninkrijk om zijn economie te diversifiëren en zijn afhankelijkheid van de inkomsten van fossiele brandstoffen te verminderen.

Ecosysteem

Ceer krijgt een licentie op componenten van de Duitse autofabrikant BMW om in Saoedi-Arabië elektrische wagens – waaronder sedans en suv-modellen – te ontwerpen en produceren. De auto’s zouden op verschillende markten in het Midden-Oosten moeten worden verkocht. De eerste exemplaren moeten over drie jaar op de markt komen.

“Saoedi-Arabië bouwt niet alleen een nieuw automerk, maar creëert daarmee ook een nieuwe industrie”, merkte de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman bij de voorstelling van Ceer op. “Er is hier sprake van de uitbouw van een heel ecosysteem.”

“Deze nieuwe activiteiten zullen internationale en lokale investeringen aantrekken, werkgelegenheid voor lokaal talent creëren en de privésector versterken. Bovendien zullen deze initiatieven er mee voor zorgen dat het bruto binnenlandse product van Saoedi-Arabië de volgende tien jaar verder zal worden opgevoerd.”

Saoedi-Arabië heeft in het verleden al een aantal pogingen ondernomen om een eigen binnenlandse auto-industrie uit te bouwen, zodat de economie van het land uiteindelijk minder afhankelijk van de oliesector zou kunnen worden.

“Maar tot nu toe zijn die inspanningen grotendeels mislukt”, voert het persbureau Bloomberg aan. “Daarom is de Saoedische regering sinds enkele tijd op een andere tactiek overgeschakeld. Daarbij werd beslist dat het Public Investment Fund actief in de autosector zou investeren.”

Dertigduizend banen

“Sindsdien heeft het investeringsfonds onder meer een meerderheidsbelang verworven in het Amerikaanse bedrijf Lucid Motors, fabrikant van elektrische wagens”, merkt Bloomberg nog op. “Er zijn nu plannen om met Lucid een productiecentrum te bouwen in de King Abdullah Economic City, dicht bij de belangrijkste handelshaven aan de Rode Zee.”

Verwacht wordt dat Ceer meer dan 150 miljoen dollar aan directe buitenlandse investeringen zal aantrekken. Het bedrijf zou bovendien ruim dertigduizend banen creëren. Over twaalf jaar zou Ceer een bedrag van 8 miljard dollar aan het Saoedische bruto binnenlandse product moeten bijdragen.

Foxconn, een belangrijke productiepartner van Apple, heeft zich de voorbije twee jaar toegelegd op de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen. Het Taiwanese bedrijf ziet de toenemende belangstelling voor deze categorie als een bron van toekomstige groei.

In die strategie kaderde ook de overname eerder dit jaar van een pick-up-fabriek van de Amerikaanse constructeur Lordstown Motors in Ohio. Met die transactie was een bedrag van 230 miljoen dollar gemoeid.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.